Bovenbuistassen

Een bovenbuistas is een fietstas die past aan de bovenzijde van het frame. Het is, in andere woorden, dus een frametas, maar een frametas hoeft niet altijd een bovenbuis fietstas te zijn.

Een tas voor aan de bovenbuis van de fiets of e-bike is meestal compact, maar kan toch nog behoorlijk groot zijn. Ofwel, er zijn kleine tot best grote varianten. Hoe dan ook behoort het tot de categorie ‘kleinere fietstassen’, vergeleken met bijvoorbeeld de fietstassen die links of rechts aan de bagagedrager hangen. De bovenbuistas (of 'bovenbuis tas') is er voor de extra spullen, zoals die je op de fiets altijd bij je wilt hebben; zo voor het pakken, eventueel zelfs tijdens het fietsen zelf. Meestal zijn ze (dus) zodanig gemaakt dat één vrije hand hiervoor voldoende is.

Wat past er in een bovenbuis fietstas?
Zomaar enkele voorbeelden die we kunnen bedenken, van spullen die heel goed een plek kunnen krijgen in een bovenbuistas? Denk aan een muts en handschoenen voor als het eens plotseling kouder is dan verwacht. Een regenjack. Een pakje houdbare energierepen, een flesje water of deodorant. Of wanneer je avontuurlijk op pad gaat, zoals wellicht voor een paar dagen en nachten op trekking? Dan is een bovenbuis frametas een handige plek voor spullen zoals een schoon t-shirt, fietshandschoenen, korte broek, schoon paar sokken, wat belangrijkste toiletspullen voor een snelle opfrissing tussendoor... Enzovoort! Daarnaast is het een fijne plek voor het meenemen van de meer kostbare zaken zoals portemonnee en smartphone, aangezien de bovenbuis tas ook tijdens het fietsen goed in het zicht is.

 

Bovenbuistas

Het plaatsen van een bovenbuistas op de fiets of sportieve bike

Dit type kleinere fietstas krijgt een plek op de fiets / e-bike / of andere (sportieve) bike waarbij de gewichtsbalans behouden blijft. Waar bijvoorbeeld een ‘enkele fietstas’ altijd links of rechts geplaatst moet worden – aan de bagagedrager – past de frametas precies centraal. Zeker bij lange tochten zal je de fiets in evenwicht willen houden; dat maakt het rijden immers prettiger. Naast bijvoorbeeld een dubbele achtertas past dan ook een tas voor aan de bovenbuis, letterlijk en figuurlijk, in dat ideale plaatje. Bij trekking en bikepacking zijn verder vaak ook een stuurtas, voorvorktas en/of zadeltas in gebruik.

Hoe vastmaken?
Je bevestigt de bovenbuis fietstas meestal eenvoudigweg met verstelbare riempjes en/of klittenband en/of klikgespen aan de bovenbuis. Dat is voor veel merken en modellen een effectieve methode. Natuurlijk kan elk merk zijn eigen bevestigingsmethoden hebben, ook voor de bovenbuistas. De precieze manier van bevestigen lees je altijd bij de omschrijving van het product op onze site.

 

Bovenbuis fietstas

 

Tassen voor ónder of óp de bovenbuis van de fiets: het kan beide

Frametassen kunnen gemaakt zijn voor ónder de bovenbuis of juist voor óp de bovenbuis. De bovenbuis fietstassen in de ware zin van het woord bevinden zich bovenop de buis. Deze krijgen bij het bevestigen soms extra versteviging via een connectie met de stuurpen. Of soms, iets verder naar achteren op de bovenbuis, krijgt het tasje extra versteviging via een aanvullende bevestiging aan de zadelpen. Ook dit gebeurt meestal via riempjes en/of klikgespen en/of het klittenband.

Frametassen die ónder de bovenbuis een plek krijgen, worden heel soms ook bovenbuis tassen genoemd, maar feitelijk zijn dat frametassen. Naast de bevestiging aan de (onderzijde van) de bovenbuis, krijgen deze vaak extra versteviging via een connectie met één van de schuine stangen van het frame en/of met het doorlopende benedengedeelte van de stuurpen of met het doorlopende benedengedeelte van de zadelpen (in de driehoeken van het frame).

Top tube bags
De tassen voor aan de bovenzijde van de buis zijn vaak smaller en langwerpiger van vorm. Ze worden vaak ook top tube bags genoemd. Zo’n smallere bovenbuistas kan zich echter óók aan de onderzijde bevinden – zijnde een frametas – zodat er meer ruimte overblijft voor bijvoorbeeld het plaatsen van een (extra) bidonhouder.

Er zijn heel kleine bovenbuistassen, met een inhoud van krap 1 liter, en er zijn ook varianten die tot wel 10 liter ruim zijn. Bekende merken die op Fietstas.com in deze categorie hun plek hebben, zijn Vaude, Thule en Ortlieb, maar we hebben ook veel andere topmerken én aantrekkelijke budgetmerken, net zoals in de bijbehorende categorie frametassen. Denk aan Deuter, Jack Wolfskin, ABUS… en nog heel veel andere interessante merken op dit vlak!

 

Fietstas voor op de bovenbuis

 

Bovenbuis fietstassen met navigatie venster – en andere eigenschappen

Interessant aan sommige bovenbuistassen zijn de transparante vakken, voor het plaatsen van fysieke dan wel digitale navigatie. Navigeren kan met een daarvoor vrijgemaakte ruimte op een stuurtas, maar dus óók met een fietstas op de bovenbuis. Behalve zo’n venster zijn er natuurlijk nog veel meer eigenschappen die een bovenbuis fietstas leuk, handig, mooi, veilig en/of anderszins aantrekkelijk maken.

Bovenbuistas met navigatie


Een sterke mate van waterafstotend materiaal dan wel complete waterdichtheid, goede reflectie, praktische vakjes, vakverdelers en insteekvakken (of juist heel recht toe recht aan), PU coating, een opening voor snoertjes voor onderweg opladen, ergonomische designs… En veel méér. Ook goed om te weten is dat meerdere merken zich tevens sterk maken voor een zorgvuldig productieproces als het gaat om klimaat en milieu.

Meer zien en weten? Bekijk de mooie, sportieve, compacte bovenbuistassen hieronder!

 

 

Lees meer
Filter uw producten
Pagina 1 van 2