Fietstas links of rechts plaatsen?

Plaats je een fietstas aan de linkerkant van de fiets of aan de rechterkant? Deze vraag heeft betrekking op de zogeheten pakaftassen: de enkelvoudige tassen die links of rechts op de e-bike of ander type fiets kunnen worden geplaatst. Het eenvoudige antwoord luidt: in principe maakt het niet uit, behoudens de eventuele voorkeur van de linkshandige dan wel rechtshandige eigenaar van de fiets c.q. fietstas. Technisch gezien is er géén verschil, aangezien je het bevestigingssysteem van de enkele fietstas er niet op hoeft aan te passen.

Een enkele fietstas – in de meeste gevallen een pakaftas – hangt aan één zijde van de bagagedrager. Links dan wel rechts. Meestal zijn het bevestigingshaken die zorgen voor een stabiele plek van dit type tas op de fiets, elektrische fiets of sportieve variant van de tweewieler. De precieze methode kan verschillen per merk of zelfs model enkele fietstas. En vaak zijn er meerdere afstelmogelijkheden. Maar er is in elk geval één kenmerk overeenkomstig: de haken klemmen om de framebuis heen. En die framebuizen zitten zowel links als rechts van de bagagedrager. Bovendien maakt het voor die haken niet uit of ze links of rechts zitten. Daarom is qua technologie van bevestigen het één dus niet beter dan het andere.

 

Fietstas links Fietstas rechts

 

Fietstas aan de linker- of rechterzijde plaatsen | persoonlijke voorkeur

De fietstas aan de linkerzijde plaatsen of juist aan de rechterzijde? We zouden zeggen, wissel het rustig af, of doe het conform je persoonlijke voorkeur. Wat daarbij wél nog van invloed kan zijn op deze beslissing, is of je linkshandig bent of rechtshandig. Iemand die links is, is meestal geneigd om rechts op de fiets te stappen. Immers, het stuur en eventueel het zadel hou je meestal met je ‘goede’ hand vast – en dat is hier links. En aangezien je als linkshandige eerder aan de rechterzijde de fiets op stapt, kan het handig zijn dat óók aan deze zijde zich de fietstas bevindt. Dat is makkelijker bij het openen ervan, bij er iets in of uit halen, en bij het weer afsluiten van de tas. Vanzelfsprekend geldt deze wijsheid ook andersom: voor een rechtshandige vinden de handelingen van het op de fiets stappen en het gebruik maken van de fietstas eerder links van de tweewieler plaats. Hetzelfde geldt al helemaal als je regelmatig de (pakaf)tas van de fiets pakt, zoals bij het boodschappen doen.

Fietstas links plaatsen Fietstas rechts plaatsen


Voordelen van een tas links dan wel rechts van de fiets

Links of rechts maakt in dezen, zoals gezegd, geen echt verschil. Het kan allebei. In het algemeen gesproken heeft een fietstas die zich alléén aan de linkerkant dan wel alléén aan de rechterkant bevindt, specifieke voordelen. Deze pakaftassen zijn – zoals vermeld en zoals de naam al sterk deed vermoeden – gemakkelijk van de fiets of e-bike te halen. Ideaal voor tijdens het winkelen, bijvoorbeeld. De tas kan zo mee de stad of het centrum in, en hang je daarna ook zo weer aan je bike, om de fietsrit richting huis of elders weer te vervolgen. En onderwijl, tijdens het winkelen, zijn deze 'shoppers' ook goed hanteerbaar.

Vele, vele pakaftassen voor links en rechts

Het bevestigen van de pakaftas is per definitie zeer eenvoudig. Vaak met slechts één handbeweging. Zo’n enkele fietstas – links of rechts van de fiets – bestaat uit één hoofdcompartiment. Heb je al een mooie pakaftas en was je alleen benieuwd of je deze nou links of rechts moest plaatsen? Of wil je nog een nieuwe enkele fietstas kopen? In het laatste geval kun je een kijkje nemen bij de vele, vele, vele, producten hieronder. Allemaal tassen die eenvoudig op de fiets, elektrische fiets of sportieve bike te plaatsen zijn; links of rechts.

 

Lees meer
Filter uw producten


Pagina 1 van 10