Cockpit tassen voor op de fiets

Het typerende kenmerk van een cockpit tas voor op de fiets is dat deze a) bovenop de bovenbuis van het frame zit en b) tegen de stuurpen aan. De tas zit aan beide delen van het frame vast, meestal met een riempje en klittenband en/of gespen. De cockpit fietstas wordt in Nederland ook aangeduid met de Engelse term cockpit bag.

Deze foto's geven de plek bovenop de bovenste framebuis plus tegen de stuurpen aan goed weer: 

 

Cockpit tas

 

Cockpit bag

 

Cockpit fietstassen


Een cockpit tas is meestal vrij compact. Dit type fietstasje kan een inhoud hebben van krap 1 liter tot een aantal liter. Bekende merken die op Fietstas.com in deze categorie hun plek hebben, zijn Vaude, Thule en Ortlieb, maar we hebben ook veel andere topmerken én aantrekkelijke budgetmerken, net zoals in de bijbehorende categorie frametassen. Denk aan Deuter, Jack Wolfskin, ABUS… en nog heel veel andere interessante merken in deze range.

De voordelen van een cockpit bag

De cockpit bag behoort dus tot de categorie ‘kleinere fietstassen’. De cockpit tas is er voor de extra spullen, zoals die je op de fiets altijd bij je wilt hebben; zo voor het pakken, eventueel zelfs tijdens het fietsen zelf. Meestal zijn ze (dus) zodanig gemaakt dat één vrije hand hiervoor voldoende is. Zomaar enkele voorbeelden die we kunnen bedenken, van spullen die heel goed een plek kunnen krijgen in een cockpit fietstasje? Denk aan een pakje houdbare energierepen, een flesje water of deodorant. Of wanneer je avontuurlijk op pad gaat, zoals wellicht voor een paar dagen en nachten op trekking? Dan is een cockpit tas, samen met andere kleine trekking fietstassen zoals de stuurtas, zadeltas en frametas, een handige plek voor allerhande kleinere tot middel kleine spullen; van schoon t-shirt en fietshandschoenen tot toiletspullen voor een snelle opfrissing tussendoor. Daarnaast is het een fijne plek voor het meenemen van de meer kostbare zaken zoals portemonnee en smartphone, aangezien de cockpit tas altijd goed in het zicht is.

Een cockpit fietstasje bevestigen

Dit type kleinere fietstas krijgt een plek op de fiets / e-bike / of andere (sportieve) bike waarbij de gewichtsbalans behouden blijft. Waar bijvoorbeeld een ‘enkele fietstas’ altijd links of rechts geplaatst moet worden – aan de bagagedrager – past de cockpit tas precies centraal. Zeker bij lange tochten zal je de fiets in evenwicht willen houden; dat maakt het rijden immers prettiger. Een lichtgewicht cockpit fietstas past in dat perfecte fietsplaatje, net als de stuurtas, frametas en zadeltas.

Hoe vastmaken?
Je bevestigt de cockpit tas meestal eenvoudigweg met verstelbare riempjes en/of klittenband en/of klikgespen aan de bovenbuis. Dat is voor veel merken en modellen een effectieve methode. Natuurlijk kan elk merk zijn eigen bevestigingsmethoden hebben, ook voor de cockpit tas. Zoals gezegd bevestig je - anders is het geen cockpit bag - deze óók aan de stuurpen. Daarmee heb je 'right in front of you' - als een echte piloot - een overzichtelijk tasje op de fiets, e-bike of (andere) sportieve bike. Vandaar ook de term cockpit bag.

Cockpit tasje met venster voor navigatie

Interessant aan meerdere cockpit tassen is het transparante vak voor het plaatsen van fysieke dan wel digitale navigatie. Navigeren kan met een daarvoor vrijgemaakte ruimte op een stuurtas, maar dus óók met een cockpit bag!

Cockpit tas navigatie


Behalve zo’n venster zijn er natuurlijk nog veel meer eigenschappen die een cockpit tas leuk, handig, mooi, veilig en/of anderszins aantrekkelijk maken. Denk aan de sterke mate van waterafstotend materiaal dan wel complete waterdichtheid, goede reflectie, praktische vakjes, vakverdelers en insteekvakken (of juist heel recht toe recht aan), PU coating, ergonomische designs… En veel méér. Meer zien en weten? Bekijk hier onze mooie en efficiënte cockpit tassen!

 

Lees meer
Filter uw producten
Pagina 1 van 2