Frametas: ideaal voor lange fietstochten of bikepacking

Voor wie veel langere toertochten maakt op de fiets of mountainbike, of op fietsvakantie gaat, is een frametas ideaal. Een frame bag biedt extra opbergruimte voor spullen die u graag binnen handbereik en in het zicht heeft. Frametassen zijn er in allerlei formaten, van klein en compact voor bijvoorbeeld het opbergen van een telefoon of energiereep, tot grotere tassen waar zelfs een drinkreservoir in past.

Handig van een frametas is dat de fiets niet te zwaar wordt belast, wat prettig is voor de balans tijdens het fietsen. Een frametas wordt met riempjes of klittenband bevestigd onder of op de bovenbuis van een fiets of mountainbike. Met verstelbare riempjes of klikgespen kan een frame bag nog extra stevig worden vastgezet aan de stang eronder, of de stuurpen.

Frame bag onder de bovenbuis
Frametassen die onder de bovenbuis worden geplaatst zijn vaak driehoekig van vorm, zodat ze mooi in het frame van een fiets passen. Maar er zijn ook kleinere, langwerpige frametassen, waardoor er onder de tas nog ruimte vrij blijft voor een bidonhouder. Frametassen variëren in grootte, van minder dan een liter tot wel 8 liter inhoud. Het is maar net hoeveel bergruimte u nodig heeft.

Bovenbuistas
Er zijn ook compacte frametassen die bovenop de bovenbuis van een fiets worden geplaatst, vandaar dat deze tassen ook wel bovenbuistassen of top tube bags worden genoemd. Met een frametas op de bovenbuis heeft u belangrijke spullen zoals een smartphone, snacks of portemonnee voor het grijpen. Deze tassen zijn vaak met één hand te openen, zodat u iets kunt pakken zonder dat u daarvoor hoeft af te stappen. Sommige bovenbuistassen zijn bovendien voorzien van een waterdichte smartphonehoes met venster, zodat u onderweg op uw telefoon kunt kijken, bijvoorbeeld voor navigatie.

Frametas voor bikepacking
Frametassen zijn ook heel geschikt voor bikepacking; backpacken met de fiets. Bij bikepacking wordt het gewicht van de benodigde bagage verdeeld over meerdere fietstassen, bijvoorbeeld aan het stuur, het frame, de voorvork en het zadel. Een frametas heeft een laag zwaartepunt en is daardoor een goede tas voor het opbergen van zwaardere spullen, zoals kookgerei en gereedschap voor onderweg. Bikepacking frame bags zijn over het algemeen licht van gewicht en waterdicht, of anders in elk geval waterafstotend. Bekende merken bikepacking fietstassen zijn Vaude, Thule en Ortlieb.

Op Fietstas.com hebben we een groot aanbod van frametassen en bovenbuistassen in alle soorten en maten. Kies het type frametas, de afmetingen en het merk en vind de frame bag die bij u past!

Lees meer
Filter uw productenPagina 1 van 5