Fietstas.com in gesprek met Willex | Focus op fijnzinnige fietstassen

Familiebedrijven zijn er om zuinig op te zijn. Zeker in deze tijden. En al helemaal wanneer er veel-verkochte, duurzame producten uit deze ondernemingen voortkomen. Zoals de fietstassen en aanverwante producten van Willex. Stevig, praktisch, veilig en mooi: het zijn speerpunten die de consument terugvindt in vele, tot de verbeelding sprekende Willex details. Fietstas.com sprak met eigenaar/oprichter Charles Drapers en vertegenwoordiger Rick Rol. En kreeg bruikbare informatie én tips – voor u als klant.

“Goh, zit dat er óók nog op!, horen we dan...”

First things first. Fietstassen en de eigenschappen ervan. Wat maakt een fietstas aantrekkelijk om te kopen? Dáár gaat het om voor de consument! Dus stipt de eigenaar / oprichter van Willex het al snel aan. “Er zijn vier dingen heel belangrijk voor een fietstas”, zegt Charles Drapers – via Teams, met als achtergrond: een rijk, gemêleerd assortiment Willex tassen.

“Belangrijk voor een fietstas is allereerst dat deze STEVIG is. We willen milieubewust zijn. En dat ben je nou eenmaal als je producten maakt die lang meegaan. De tweede eigenschap is VEILIG. Zo hebben we reflectie aan beide zijden. We plaatsen deze reflecterende elementen ook op alle mogelijke manieren. Verwerkt in ons logo, in opvallende pijlen en zelfs in de stiksels. Want veiligheid: daar bezuinigen we niet op.”

 

     

 

Géén uitstekende delen, en bijvoorbeeld een maximale breedte van 75 centimeter; vanzelfsprekend voldoet Willex aan alle wet- en regelgeving, voegt hij eraan toe. Drapers draait zich daarna om, pakt één van zijn favoriete tassen uit het schap achter hem, wrijft er even overheen en vervolgt. “Punt drie: de fietstas moet PRAKTISCH zijn. Heel belangrijk! Neem deze. Dit is een tas voor naar het werk. Het is feitelijk een aktetas. Maar stop je de handvatten weg, je draait ‘m om, en je hebt een rugzak. Je draait ‘m nog een keer, en je hebt een fietstas, met stevige klemmen voor achterop. Je klikt de schouderbanden eraan, en je hebt een schoudertas. En als je echt op reis gaat, maak je er nog een trolleytas van óók!”

Drapers steekt zijn enthousiasme over deze Willex kantoortas, fietstas, aktetas, schoudertas, rugzak niet onder stoelen of banken. Nou is dit een wel érg tot de verbeelding sprekend voorbeeld, maar álle Willex fietstassen, en overige producten, zijn praktisch ontworpen. Tot in detail. “‘Goh, zit dat er óók nog op’, hoor je dan. Die details zijn vaak ook niet direct zichtbaar. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor onze regenjassen. Doe je de rits ervan te snel omhoog? Dan zit daar een heel klein lusje dat voorkomt dat je je kin bezeert. Zo ontwikkelen we 1001 van dit soort dingetjes. Voor de gebruiker maken die een groot verschil. Eigenlijk zelfs dagelijks.”

Dan de vierde wezenlijke fietstas-eigenschap; de laatste in deze min of meer willekeurige opsomming. Het is een voor de hand liggende, weet ook Drapers: “De tas moet gewoon MOOI zijn. Het ontwerp, de afwerking. Daaraan besteden we dus heel veel aandacht. Rick vertelt daarover zo ook meer. Dit jaar zitten we al 31 jaar in ons vak. En mijn vrouw Grace zorgt voor de ontwerpen. Maar ontwerpen doe je niet alléén. Onze concepten zijn voor een groot deel het resultaat van wensen uit de dagelijkse praktijk. Valt Rick of een van onze andere vertegenwoordigers iets op? Horen zij onderweg een suggestie van een partner of klant? Dan informeren zij ook Grace. We zijn een klein bedrijf en doen het sámen.”

 


Familiebedrijf Willex, heel in het kort

Willem en Alex: het zijn de beide zoons van ondernemersechtpaar Charles en Grace Drapers. Voeg deze twee namen afgekort samen, en je krijgt ‘Willex’, het ‘derde kind’ van op de oprichters van deze firma. Zij ontwerpt (en nog veel meer) en hij houdt zich bezig met onder andere de logistiek en verkoop. In 1996 begonnen zij het bedrijf Pointed in Hongkong. Dochteronderneming Pointed NV zag in 2007 in België het levenslicht. En vanaf datzelfde jaartal bouwde de familie het merk Willex op. Deels gestationeerd in Hongkong, deels in België. Samen met in totaal zeven collega’s, onder wie drie vertegenwoordigers. Deze laatste bezoeken regelmatig aangesloten partners, zoals fietstassen-webshop Fietstas.com.


Laatste ontwikkelingen in fiets- en e-bike land


Rick Rol haakt in. Het woord ‘details’ is gevallen. Als het gaat om de vele Willex producten dan is ook hij als geen ander op de hoogte. Rol zorgt voor de voelsprieten in de praktijk. Bij klanten en afnemers. Ook anderszins volgt hij de laatste ontwikkelingen in fiets- en e-bike land. Zomaar een mooie, handige tas of leuke kleur bedenken? Nee, bij Willex denken ze daar goed over na. Met beslissingen gestoeld op de actualiteit. “Neem onze bekende serie canvas fietstassen”, legt Rol uit. “Dit type tas hebben we niet alleen in het zwart, maar ook in verscheidene andere kleuren. Grijs, bruin, blauw bijvoorbeeld, maar ook combinaties daarvan. Daarbij kijken we echt naar actuele kleuren die leven in de fietsbranche van dit moment. Verandert er daarin iets? Dan schakelen we om en gaan we aan de slag. Is een bruine Gazelle met bruine handvatten populair? Dan zorgen we voor een fietstas in diezelfde, bijpassende kleur. Of neem het uitgebreide aantal formaten in deze canvas fietstassenlijn. We hebben zo zes verschillende groottes. Dat heeft niet elk merk, kan ik wel zeggen. Al met al geldt: wordt de consument er gelukkig van? Dan wij ook!”


Hoe maakt Willex zijn fietstassen waterdicht?

Blijven we bij canvas en bij details. En voegen we er nóg een essentiële eigenschap van fietstassen aan toe? Dan komen we uit bij termen zoals waterafstotend en WATERDICHT. Eigenaar Charles Drapers komt in beeld met een van deze exemplaren, gemaakt van deze zeilachtige stof. En dat niet alleen: hij pakt er ook een glas water bij. En giet deze zomaar over de tas heen. “Je ziet, de druppels glijden er direct van af. Het water krijgt er geen vat op. De tas is nog altijd perfect droog. Dat noemen we dus, letterlijk, waterafstotend.”

Maar dat is niet hetzelfde als waterdicht, haast Drapers zich te zeggen. Want Willex heeft daarvoor een combinatie van meerdere oplossingen en kenmerken. “Als je de tas open doet, zie je de voering, dus aan de binnenzijde. Canvas is op zich een stof waar je doorheen kunt blazen. Maar de voering is waterdicht.” Echter, dan nog zijn we er niet, om een Willex fietstas in alle opzichten waterdicht te laten zijn.

Géén kans voor water en druppels
Drapers somt rustig het rijtje met overige aandachtspunten op. Ondertussen wijst hij op de verschillende onderdelen van de voorbeeld-tas. “Waterafstotend zijn is één. Daarnaast heeft de stof zelf een pvc-laag, een pvc-film zogezegd. Dan is er nog de genoemde voering. En er is bij deze tas eveneens een extra flap, voor nog eens aanvullende bescherming. Plus een extra, stevig trekkoord om het geheel strak te trekken. Water, druppels en vocht bereiken zo nooit het gedeelte binnenin.”

Hoe maak je een fietstas waterdicht


Regenhoes
Is dit alles? Neen. Willex levert veel van zijn fietstassen standaard met een regenhoes. “Voor de horizontale regen. Die regenhoes zit trouwens vast aan de tas, netjes weggewerkt in een zijvak. Bij gebruik plaats je deze hoes daardoor snel en gemakkelijk om de tas heen, bovendien zonder dat deze hoes kan vallen of weg kan waaien.” En laat je de tas zelf per ongeluk open staan? Dan zijn er – bij het type fietstas dat zich niet leent voor het 100% waterdicht fabriceren – nog de afwateringsgaatjes. Zoals bij de Willex krantentassen.

Roltop
Bovendien, vult Rol aan: “We hebben ook de tassen met roltop sluiting. Zoals onze fiets- en e-bike boodschappentassen. Afhankelijk van de hoeveelheid aan gekochte spullen rol je de sluiting een paar slagen meer of minder op. Dat scheelt ook nog eens behoorlijk in ruimte.”


“Altijd hongerig naar informatie”

Fietstas.com en Willex. Ze gaan al jarenlang goed samen. “Wat me meteen opvalt: ze zijn een warm bedrijf”, vertelt Charles Drapers, mede-eigenaar van Willex, over Media73 B.V. dat meerdere webshops runt. Zoals onder andere ook Fietsparadijs.com en Acculaders.nl. “Qua bloedgroep passen we bij elkaar. Dat klinkt overal in door. Neem de manier waarop zij hun voorraad houden. Met veel precisie en efficiency. Niet voor niets groeien ze aardig door.”

Fietstas.com


Rick Rol komt regelmatig in Beverwijk over de vloer. “Inderdaad, het is een warm, maar ook professioneel bedrijf. Met veel honger naar nieuws over de producten die we hebben. En een website zoals Fietstas.com: die klinkt als een klok. Met bij elk product een duidelijk, goed verhaal, en goede foto’s. Het is zo’n online shop waar je als consument heel makkelijk vertrouwen in krijgt om er daadwerkelijk wat te bestellen. Ook de afhandeling – als er eens wat is – is er correct. Dat hoor ik óók van anderen. Als het eropaan komt, is bij elke shop de service toch altijd een beetje afwachten. Maar dít is wat de mensen zoeken.”


Oplossingen waaraan de consument dagelijks écht iets heeft

Terug naar de kenmerkende eigenschappen van dit merk, op gedetailleerd niveau. Wat maakt een Willex fietstas een… Willex fietstas? Je ziet het onderscheid bijvoorbeeld aan twee rubbertjes. “Al onze tassen hebben dat”, licht Rol toe, terwijl Drapers ze live op het scherm toont. “Daardoor zijn deze tassen geschikt voor meerdere bevestigingssystemen. Denk aan MIK, aan Racktime en aan het AVS-systeem van Cortina. Deze wijken qua maten iets af, toch zijn ze alle drie te gebruiken voor het stabiel plaatsen van een Willex tas.” De rubbertjes blijken sleuven in zich te hebben. “Die hebben we iets langer gemaakt, zodat de tas op elk van de genoemde type bagagedragersystemen past. Overigens ook handig voor op een fietsendrager achter de auto. Nooit gewapper, maar altijd de tas stabiel achterop.”

Drapers: “Al onze dubbele tassen zijn eveneens geschikt gemaakt voor onze wielbeschermer. Dit gebeurt via weer twee andere gleuven, waar je deze lichte, stalen accessoire zo in steekt. Het voorkomt dat de tas in de spaken kan komen.”

Rol: “En onze enkele fietstassen hebben allemaal een verstelbare middenclip die de tas borgt op de drager (zie onderstaande foto links). Daarnaast heeft een aantal modellen verstelbare buitenste ophanghaken. Daarmee passen de tassen op 95 procent van alle fietsen. Met dit systeem zijn de tassen ook in een paar seconden erop en eraf te halen.”

Drapers: “Ook onze waterdichte dubbele fietstassen gaan we op deze manier afneembaar maken. Of neem onze afneembare tasdrager. Die is te gebruiken voor elke sportieve en canvas dubbele tas. Heb je géén bagagedrager met een voor de tas geschikt pak-afsysteem? Dan maak je de dubbele fietstas met deze eenvoudige accessoire tóch in een beweging afneembaar, compleet met handvat. Opnieuw een oplossing waar de consument in de dagelijkse praktijk écht iets aan heeft.”

Rol: “Net als de vier rubbers onderaan de tas, waarop deze dus steunt als-ie op de grond staat. Het is een wat ons betreft vanzelfsprekende toevoeging. De tas staat hiermee direct stabiel. Maar er is nóg een voordeel: deze slijt, mede dankzij dit element aan de onderzijde, ook niet door.”

 “Zonder Willex fietstas ben ik onthand”

Willex-medewerker Rick Rol: “Mijn Willex kantoortas gebruik ik zelf iedere werkdag. Zonder voel ik me bij wijze van spreken gehandicapt… Er past alles in wat ik de klant wil laten zien. Het gebruiksgemak is super. Dat komt ook door de vele vakjes aan de buitenzijde. En in het weekend gebruik ik mijn pakaftas. Elk attribuut dat ik nodig heb, heeft daarin zijn vaste plek. Aan de voorkant mijn e-bike slot. Vanuit een van de andere vakken heb ik mijn paraplu blindelings binnen drie tellen. En in het vak aan de bovenkant heb ik, voor als het regent, ook mijn zadeldekje voor het grijpen. Alles voor onderweg, altijd bij de hand.”


Nieuwste wensen, nieuwste assortiment

Zo innoveert Willex voortdurend zijn producten. Met veel enthousiasme en liefde voor het vak. Een catalogus met nieuwe collectie is in aankomst. Hetzelfde geldt voor de vernieuwde website. Het bedrijf sluit continu aan bij de nieuwste wensen van fietsers, e-bikers en (overige) fietsliefhebbers. “Overigens, van Covid hebben we, in de zin van onze productieprocessen, gelukkig geen last gehad”, benadrukt Willex’ oprichter. “Heeft moeder een mooie tas, en wil dochter er ook zo één? Dan kan dat”, zegt Drapers. “We hebben niet te maken met oponthoud. Sterker nog, door de pandemie zijn er meer mensen gaan fietsen. Met als gevolg meer gekochte fietsen en e-bikes. Wij staan al klaar om ook deze fietsen en elektrische fietsen aan te kleden. Zoals met onze mooie, nieuwe waterdichte fietstassen.”

 

 

Tot slot

3 Tips van Willex voor goed gebruik van fietstas: waarop letten?

Er zijn van die tips die goed zijn om even te lezen. Ook al weet je ze eigenlijk wel en liggen ze voor de hand, toch vergeet je je er vaak aan te houden. Daarom deze tips van Willex-directeur Charles Drapers. Drie tips: waarop letten bij het gebruiken van een fietstas?


1) Berg de fietstas droog op

“Als je hebt gefietst, berg de tas dan droog op. Haal ‘m van je fiets of e-bike, of zet de tweewieler in de garage of schuur. Zorg ervoor dat de tas na een bui rustig kan opdrogen.”


2) Hou de tas uit het (felle) zonlicht

“Laat de tas niet te lang in fel zonlicht staan. Dat breekt materiaal af en zorgt vaak voor verkleuring.”

Drapers over deze twee eerste adviezen: “De twee ergste vijanden voor een fietstas zijn water en zonlicht. Een tas gemaakt van bisonyl kan er bijvoorbeeld beter tegen, maar hoe natuurlijker het materiaal, hoe makkelijker dit degenereert. We doen er heel veel aan zodat onze tassen heel goed tegen zon en tegen water kunnen. Maar je kunt deze invloeden nooit helemáál voorkomen. Overigens, let natuurlijk ook op met vet en vuil.”


3) Bekijk de tas op je fiets af en toe van dichtbij

“Het is goed om, bijvoorbeeld een dubbele fietstas die lang op de fiets blijft zitten, van tijd tot tijd te controleren op slijtagepunten. Schuurt het wiel telkens tegen hetzelfde stukje tas aan? Raakt er een riempje los? Zijn er kleine onderdelen, zoals van de fiets zelf, die enigszins aan het verschuiven zijn? Door hier af en toe naar te kijken, voorkom je eenvoudig dat de fiets of tas beschadigd raakt.”

 

Willex kopen Willex producten


Aanbod Willex producten

Willex maakt fietstassen met karakter. Het merk ontwikkelt producten met als kenmerken: sterk, robuust en stoer. De Belgische producent van fietstassen heeft als motto: "The bike dies, the bag doesn't". Ofwel: een fietstas van Willex kan nóg langer mee dan de fiets zelf.

Het bedrijf controleert de tassen en accessoires onder meer op kleurechtheid, treksterkte, waterdichtheid en scheurweerstand. Het bijzondere karakter van de producten is ook duidelijk zichtbaar in het uiterlijk. Een fietstas van Willex is al van een afstand te herkennen, dankzij de geheel eigen stijl, samen met het duidelijke en onmisbare Willex-logo.

Bekijk het grote aanbod aan Willex tassen en overige accessoires, op Fietstas.com. Van alle soorten fietstassen – zakelijk, sportief – tot aan de losse regenhoezen, de wielbeschermer, de afneembare tasdrager, montagebeugels, zadeltasjes, zadeldekjes, shoppers, fietskratten, tassen en accessoires voor de kinderfiets, voordragers, fietsmanden, bisonyl fietstassen, regenpakken, business tassen, messengers, stuurtassen, pakaftassen, kantoortassen en... Nog veel verschillende Willex producten méér. Scroll verder voor het aanbod producten van Willex.

 

 

 

Willex onderdelen / servicepagina

Is de tas per ongeluk van de fiets gevallen? Ontbreekt er een onderdeel? Ben je iets kwijtgeraakt? Een gesp waarvan het tandje is afgebroken? Hier vind je Willex reserve-onderdelen. ‘Hulp bij ongelukjes’: via Willex en Fietstas.com is het snel geregeld. Zie onze Willex servicepagina (volgt).

 

 

Fietstas.com in gesprek met Willex | Focus op fijnzinnige fietstassen