Tob tube bag

Een top tube bag is een bovenbuistas. Het is daarmee een kleine fietstas, aan de bovenzijde van het frame, die voor veel fietsers heel praktisch is voor erbij. Top tube bags zijn populair onder sportieve fietsers, maar óók handig voor de forens.

Wat is nou een top tube bag? Het is meestal een tamelijk klein tasje voor op de fiets, e-bike of sportieve fiets zoals de gravelbike, racefiets of mountainbike. Feitelijk is het een andere term voor de bovenbuis fietstas. Zo'n tas is vrij compact - immers, deze bevindt zich bovenop het frame en daar mag het de fietser natuurlijk niet in de weg zitten. Eigenlijk benut je met een top tube bag de extra ruimte op die plek. Hoe relatief bescheiden ook... Maar ontzettend handig!

 

Top tube bags

 

Klein en fijn, maar ook in medium: wat past er zoal in?

Toch hoeft een top tube bag niet heel klein te zijn. Ze zijn er tot wel meerdere liters groot. Bovendien, er past hoe dan ook altijd toch behoorlijk wat in. Juist om die reden is het een veel verkocht product. Vooral de kleinere spullen die je onderweg altijd graag bij de hand wilt of moet hebben, vinden de perfecte plek in zo'n top tube tas. En van die kleine eigendommen die je bij je wilt steken, heb je er ondertussen vaak aardig veel. Ga maar na:

Die reep lang houdbare energy food kómt een keer van pas. Net als dat flesje water. De fietshandschoenen. De reservesleutels voor de fiets. De kleine toiletartikelen om je op te frissen en extra mooi te maken; om de hoek vlak voor je aankomt bij je vrienden, zodat je die laatste meters achteloos fris en fruitig aan komt fietsen. Het pakje kauwgum. Een mondkapje. Extra muts. Desinfecteermiddel voor je handen. Natuurlijk ook je portemonnee. Een dun regenjack. Een bandenreparatie setje. Oordopjes. Enzovoort. Je hebt al dit soort spullen met een top tube bag altijd zó te pakken.

Top tube bags met venster voor navigatie
En dan is er vaak ook nog de wens om een plek te vinden voor de navigatie. Komt dat even mooi uit: de top tube bag bevindt zich (net als de stuurtas) op de meest ideale plek daarvoor. Namelijk in het zicht terwijl je op de fiets zit en geniet van de omgeving - of oplet in het drukke verkeer. Het is daarom niet gek dat veel van de modellen top tube bags een apart, transparant venster daarvoor aan de bovenzijde hebben. Spullen meenemen én navigeren: twee vliegen in een klap!

Top tube tassen

De top tube bag vastmaken

Je bevestigt de top tube bag doorgaans met verstelbare riempjes en/of klittenband en/of klikgespen aan de bovenbuis. Dat is voor veel merken en modellen een effectieve methode. Natuurlijk kan elk merk zijn eigen bevestigingsmethoden hebben, ook voor de top tube bag. De precieze manier van bevestigen lees je altijd bij de omschrijving van het product op onze site. In veel gevallen maak je de top tube fietstas behalve aan het bovenframe, óók vast aan de stuurpen. Andere modellen zijn weer gemaakt voor aanvullende bevestiging aan de zadelpen. Hoe dan ook komen alle top tube bags vanzelfsprekend goed op de fiets, e-bike, gravelbike, racefiets, mountainbike of (andere) trekking- of bikepacking tweewieler vast te zitten.

 

Top tube fietstassen

 

Vorm en design van top tube bags

Het design van een top tube bag kan natuurlijk verschillen, maar een bekende variant is de wat smallere en langwerpiger vorm. Ook een wat oplopend, spits toelopend of meer rechthoekig model komt vaak voor, mede afhankelijk van de precieze plek op de bovenbuis (meer naar voren bij de stuurpen, of meer naar achteren bij het zadel). Ze ogen haast allemaal mooi en modern, en een enkele zelfs futuristisch. Het uiterlijk en alle specifieke eigenschappen hangen voor een groot deel af van het merk dat erachter zit. Bekende merken die op Fietstas.com in deze categorie hun plek hebben, zijn Vaude, Thule en Ortlieb, maar we hebben ook veel andere topmerken én aantrekkelijke budgetmerken, net zoals in de bijbehorende categorie frametassen. Denk aan Deuter, Jack Wolfskin, ABUS… en nog heel veel andere interessante merken op dit vlak!Top tube bag kopen

Meer zien en weten? Bekijk de mooie, sportieve, compacte top tube bags hieronder!

Ze kunnen aardig verrassen, ook qua binnenzijde en de details waarop sommige merken zich flink hebben toegespitst. Via de beschrijving én via onze foto's - veelal uit eigen studio - krijg je vanzelf een goed beeld. Van recht-toe-recht-aan tot heel bijzondere top tube bags: voor de sportieve fietser, voor de 'gewone' woon-werk fietser én voor elke andere liefhebber van zo'n prachtig fietstasje waar je gewoon heel veel aan hebt. Even verder scrollen is het, hoe dan ook, zeker waard!

 

Lees meer
Filter uw producten
Pagina 1 van 2