Uitleg over het MIK-systeem

MIK staat voor 'Mounting Is Key' en is op de markt gebracht door het merk Basil. Met dit Basil-systeem plaatst u een fietstas of fietsmand eenvoudig op de bagagedrager. Denk aan een dubbele fietstas, een hondenfietsmand of gewone mand voor achterop. Voor welke fietsaccessoire u ook kiest, zolang hij geschikt is voor MIK, klikt u deze snel vast en los op de bagagedrager. Het voordeel van het gebruik van MIK is dat u telkens snel en eenvoudig kunt wisselen van tas of mand, telkens weer. Het MIK-systeem is inmiddels uitgebreid met een MIK Double Decker, het MIK-HD-systeem voor kinderzitjes en het MIK SIDE-systeem.

U kunt op verschillende manieren gebruik maken van het MIK-systeem, wat altijd uit twee delen bestaat. Het eerste deel is de adapterplaat die u onder de fietstas of fietsmand zelf bevestigt. Het tweede deel is een bagagedrager met een geïntegreerd MIK-profiel. Heeft u geen MIK-bagagedrager? Dan kunt u gebruik maken van een zogeheten Carrierplaat. Deze Carrierplaat zet u op de gewone bagagedrager die u al heeft. Er zijn in totaal dus drie MIK-onderdelen, waarvan u er twee gebruikt. U gebruikt 1) een adapterplaat in combinatie met 2) een MIK-systeemdrager óf de Carrierplaat om de connectie met de adapterplaat van de tas of mand te kunnen maken.

Uitleg over de MIK-adapterplaat
De adapterplaat is vaak al aanwezig op nieuwe, enkele fietstassen (voor bovenop de drager) die geschikt zijn voor het MIK-systeem. Met andere woorden: deze adapter zit vaak al op zo’n tas. Ook zijn er bepaalde fietsmanden waar deze adapter al is geïntegreerd.
Bij een dubbele fietstas met het zogeheten Universal Bridge Systeem kunt u de adapterplaat apart kopen, om deze onder het Basil Universal Bridge Systeem vast te maken. Dit kan met de vier, met de adapterplaat, meegeleverde schroeven. Heeft u een fietsmand met een multi-systeem bodem (kort gezegd: een aantal geprepareerde gaten)? Ook dan kunt u de los te kopen adapterplaat er zelf aanschroeven. 

MIK-systeem: zo werkt het! Fietstas.com


Uitleg over de Carrierplaat (voor zover nodig)

De Carrierplaat zet u met vier inbusschroeven vast op uw gewone bagagedrager. Dit is een flexibel systeem, zodat u deze schroeven aan kunt draaien naarmate de bagagedrager breed is. Daarna draait u het geheel nog even vast met de (eveneens vier) inbusschroeven bovenop.

>>> Deze Carrierplaat is geschikt voor alle bagagedragers van 100 tot 170 millimeter breed.

>>> Let op bij e-bikes en elektrische fietsen met een accu achterop: er moet wel enige ruimte zijn tussen de bagagedrager en de accu. Vaak is dit het geval, maar slechts heel af en toe is de accu direct tegen de bagagedrager gemonteerd. In zo’n geval kan deze ‘base’ er niet op worden vastgeklemd.

Het plaatsen en afnemen van uw fietsaccessoire
Wanneer de adapterplaat vast zit aan de fietsmand of fietstas en de Carrierplaat of MIK-bagagedrager ook aanwezig is, is het kinderspel. En dat is ook de bedoeling van het MIK-systeem. Pak uw fietsaccessoire en klik deze met de adapterplaat op het MIK-profiel van de systeembagagedrager of dat van de Carrierplaat (beide werken hetzelfde). Uw tas of mand zit nu helemaal stabiel en veilig vast!

Er zijn inmiddels veel soorten producten geschikt voor MIK. Dat assortiment aan fietsmanden en fietstassen wordt steeds uitgebreider, met Fietsmand.com en Fietstas.com als expert. Ook zijn er andere merken, zoals bijvoorbeeld Fastrider, die meerdere van hun producten aanpassen aan het MIK-systeem.

Geïntegreerde sleutel om diefstal te voorkomen
Het MIK-systeem is zelfs voorzien van een geïntegreerde sleutel die uw fietsaccessoire beveiligd tegen de gelegenheidsdief. Hoe dit werkt? Haal na het bevestigen van uw tas of mand de sleutel eruit et voilà! Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de sleutel er in te laten zitten.
Verder nog een tip: u kunt de Carrierplaat ook apart bijbestellen voor op een tweede fiets. Zo kunt u, bijvoorbeeld onderling met uw partner, de fietstas, hondenfietsmand of andere fietsmand ook uitwisselen per fiets.

Het MIK-HD-systeem
Alle MIK-accessoires, zoals fietstassen, -manden en -kratten, passen ook op het nieuwe MIK-HD-systeem dat werd ontwikkeld voor het veilig plaatsen van een kinderzitje. HD staat voor 'heavy duty'.  Met het MIK-HD-systeem kunnen kinderzitjes én fietsaccessoires dus gemakkelijk gewisseld worden.

Bent u geïnteresseerd in de adapterplaat van MIK? Deze heeft productnummer 70171 en is hier te zien. Wilt u de bagagedragerplaat van MIK kopen? Deze heeft productnummer 70170 en is hier te zien. 

De fietstassen en -manden van MIK ziet u allemaal op deze pagina staan!

Zie desgewenst ook:

De MIK Double Decker

Sinds 2021-2022 heeft Basil ook de MIK Double Decker op de markt. Ook dit product én de producten die erop passen, zijn in deze webshop te koop. Hoe werkt de Double Decker en wat zijn de voordelen ervan?

 

Met de MIK Double Decker kunt u bovenop de dubbele fietstas óók een mand, honden(fiets)mand of Trunk Bag van MIK plaatsen. De MIK Double Decker is een tussenplaat en past op de brug van de dubbele fietstas die gemaakt is voor dit Basil-systeem. Vervolgens past de mand, hondenmand of Trunk Bag erbovenop. Zo zijn beide stabiel mee te nemen op de fiets.

De MIK Double Decker monteren gebeurt achterop de fiets: op de bagagedrager. Dit kan op twee manieren.

De eerste manier: recht op de brug van de MIK-fietstas. Als eerste zit de dubbele tas op de (MIK-)bagagedrager. Aan de onderzijde van de brugbanden van de tas zit de vaste MIK-adapterplaat van die tas. Daarmee zit deze klikvast op de MIK-bagagedrager. Aan de bovenzijde van de brugbanden is er de mogelijkheid om de Double Decker aan die (met de dubbele tas) geïntegreerde MIK-plaat te bevestigen. De tweede manier: op dezelfde basis maar dan 4 centimeter naar achteren. Het voordeel hiervan is dat er méér ruimte ontstaat achter het zadel.

 

MIK Double Decker info


Lees hier meer specifieke uitleg over de MIK Double Decker.

Het MIK SIDE-systeem van Basil

Met het nieuwe, innovatieve MIK SIDE-systeem van Basil plaatst u niet alleen een tas of mand met een MIK-adapterplaat op uw drager, maar kunt u tegelijkertijd ook extra tassen aan de zijkanten van de drager bevestigen. Een MIK SIDE-drager is te herkennen aan de drie montagepunten m5 aan de zijkanten, geschikt voor MIK SIDE en Ortlieb (QL 3.1)-integratie. Wanneer u niet over een MIK SIDE-drager beschikt, kunt u uw fietstas ook met een apart verkrijgbare MIK SIDE frame adapter aan uw fiets bevestigen. 

Bekijk voor meer informatie deze video over het MIK SIDE-systeem

Lees meer
Filter uw productenPagina 1 van 11