Fietstassen voor op een pakkendrager

Welke fietstassen passen bovenop een pakkendrager? De pakkendrager is de onmisbare plek voor de meeste bevestigingssystemen. Zoals de systemen die gebruikmaken van haken: deze gaan om de spijlen van de drager. En ook een dubbele fietstas kan voor de bevestiging ervan niet zonder de drager als stabiele basis. Toch zijn het alleen de specifieke pakkendrager fietstassen die we hier op deze pagina tonen. Dat zijn doorgaans kleinere, compactere tassen die bovenop hun plek hebben.

Een pakkendrager tas is doorgaans een achtertas in een tamelijk compact formaat. Een ander, typerend kenmerk van dit type tas is de plaats van bevestigen. Waar de meeste andere fietstassen zich aan één of beide zijden van de pakkendrager bevinden, heeft de pakkendrager fietstas juist een vaste plek alleen bóvenop. Dat heeft voordelen – zoals de blijvende ruimte die overblijft aan weerszijden, voor eventuele andere doeleinden.

Het heeft ook nadelen – zoals dat een pakkendragertas gemiddeld wat minder opbergruimte heeft. Namelijk, de tas kan niet al te hoog zijn, met het oog op de balans van en op de fiets. Ook is de plek bovenop de achterdrager met de aanwezigheid van een tas natuurlijk al ‘bezet’ en dus niet meer beschikbaar voor bijvoorbeeld een fietskussentje voor achterop.

Andere benamingen van pakkendrager tas

Vooral in België, maar ook in Nederland is de term pakkendrager gebruikelijk als aanduiding van vooral de achterdrager van de fiets. Als het gaat om de fietstas voor op een pakkendrager duikt ook - merkspecifiek – bijvoorbeeld de term Trunkbag op, namelijk bij Basil. Meestal echter is sprake van de aanduiding bagagedragertas.

Hoe het ook zij, de een pakkendrager fietstas heeft, ondanks het meestal compacte formaat, effectief gezien nog behoorlijk wat opbergruimte te bieden. Als het gaat om de vakverdeling is er vanzelfsprekend ook voldoende variëteit voor de potentiële koper van zo’n type tas. Feitelijk zou je kunnen zeggen dat deze soort fietstas een zeer ruime uitvoering is van een zadeltas, frametas of stuurtas. Ofwel: goed voor misschien weliswaar niet het meenemen van enorm veel en grote spullen, maar wel voor allerhande middelgrote spulletjes. De in sommige gevallen aanwezigheid van elastiek aan de bovenkant vergroot bovendien de meeneemmogelijkheden. Een regenjack of losse trui bijvoorbeeld zijn dan in een handbeweging mee te nemen en op elk gewenst moment ook zo weer voor het grijpen.


Wat is een pakkendrager? Antwoord: een bagagedrager, ofwel een rek op de fiets waarop ‘pakken’ en andere spullen te plaatsen zijn om mee te nemen onderweg. Ook een losse pakkendrager kopen, kan in deze webshop. De losse drager is dan apart te monteren op de fiets, ter aanvulling (voorop of achterop) of vervanging van de versleten originele drager.


Bevestigen van de pakkendrager fietstas

Per merk en per model kan de wijze van bevestigen natuurlijk uiteenlopen. Er zijn verschillende montagemogelijkheden en -systemen die ervoor gebruikt kunnen worden. Denk aan het plaatsen van de tas op de pakkendrager aan de hand van klittenband. Deze band gaat dan via gleuven aan de onderzijde op elke hoek van de tas vervolgens vast aan de drager.

Veel uitvoeringen zijn ook geschikt voor meerdere soorten adapters, zoals die van de bekende en veelgebruikte bevestigingssystemen MIK, I-Rack/Carrymore en Racktime. Met zo’n kliksysteem zet je de tas in één klik op de fiets en evenzo snel kan deze er weer af.

Nog een voordeel van een pakkendrager fietstas in combinatie met zo’n kliksysteem, is dat deze fietsaccessoire hiermee ook los van de fiets snel en makkelijk is mee te nemen. Daarbij helpt ook de doorgaans aanwezigheid van een afneembare schouderband. Dat draagt ook bij aan de geruststelling dat de tas niet onbeheerd hoeft achter te blijven.

Kijk voor ons uitgebreide aanbod aan pakkendrager fietstassen hier op deze pagina!

 

Lees meer
Filter uw producten


Pagina 1 van 5