Fietstassen voor een full-suspension mountainbike

Een full-suspension mountainbike is een MTB met zowel voorvering als achtervering. Vind hier fietstassen die passen op een off-track mountainbike met voorvorkvering én achterdempers.

Een grove, maar niet onbelangrijke verdeling in MTB’s is de volgende. Er zijn hardtail mountainbikes en full-suspension mountainbikes. Eerstgenoemde type off-road bike heeft alleen vering vóór, via de voorvork. Ze hebben géén demper in het achterframe. De full-suspension bikes hebben echter zowel voorvorkvering als achtervering met achterdempers.

Of een full-suspension bike of juist een hardtail bike het meest van meerwaarde is, hangt af van meerdere factoren. Het is altijd een samenspel; vooral met de geometrie van de betreffende mountainbike. Maar het hangt óók af van het doel waarvoor de bike bestemd is.

Zo zal een bike voor op ruwe parcoursen vaak een full-suspension uitvoering zijn, aangezien deze – zeker bij de erg robuuste off-road trajecten – een hogere flexibiliteit biedt. Daarmee scoort het dan beter op de aspecten comfort, stabiliteit, snelheid en wendbaarheid.

Bij bijvoorbeeld een bike voor op een Enduro traject ligt eerder een hardtail variant voor de hand, aangezien Enduro parcoursen deels ook vlakkere en tevens enkele stijgende delen kennen. Daarop kun je juist met een hardtail sneller en makkelijker accelereren en meters maakt.

Een full-suspension mountainbike wordt steeds vaker verkocht, ook al zijn ze wat duurder. Ze zijn bij uitstek geschikt voor een parcours met veel oneffenheden; de combinatie van voor- en achterdempers zorgt daarop voor voldoende vering. Maar ze zijn ook universeler inzetbaar. Zeker aangezien er full-suspension MTB’s zijn waarbij de achterdempers tijdelijk uitgeschakeld kunnen worden, op de momenten waarop de mountainbiker een deel van het parcours bereikt dat stijgt, vlakker en/of meer effen is. Daarmee kun je op die momenten, met meer efficiëntie, kracht op je pedalen zetten en snelheid ontwikkelen.

Welke fietstassen kun je gebruiken voor een full-suspension bike?

Mountainbikers gaan graag de uitdaging aan – qua snelheid en hindernissen – op een natuurrijk parcours vol hindernissen. Omhoog, omlaag, stijl omhoog, stijl omlaag of (meestal) een combinatie van deze uitdagingen, vaak op een robuust off-road parcours. Logischerwijs zal je als mountainbiker – met een full-suspension bike dan wel hardtail bike – niet een grote of alledaagse fietstas meenemen. Het liefst misschien wel helemáál geen fietstas – al is dat ook weer het andere uiterste. Want voor elke mountainbiker is het handig of zelfs noodzakelijk om onderweg – van of naar het parcours én tijdens de afdaling zelf – het een en ander te kunnen meenemen.

Zadeltassen en frametassen voor de full-suspension mountainbike

Daarvoor is dan juist een zadeltas of frametas de perfecte uitkomst, mits het een sportief exemplaar is, niet te groot en (inclusief inhoud) niet te zwaar. Er zijn veel full-suspension zadeltassen en frametassen die meerdere eigenschappen en toepassingsmogelijkheden combineren. Een full-suspension bike fietstas op maat is te vinden in het bijgaande assortiment. Van fruit tot reep, van het meest elementaire fietsgereedschap tot een veilige, stabiele plek voor de smartphone. Van een handige plek voor sleutels tot een plek voor het opbergen van de zonnebril. Zie de veelzijdige mogelijkheden van kleine, sportieve zadeltassen en frametassen – die bij uitstek geschikt zijn voor de full-suspension bike!

 

Lees meer
Filter uw producten
Pagina 1 van 9