Uitleg over het Racktime Snap-it systeem

Snap-it is op de markt gebracht door het Duitse merk Racktime. Het is een montagesysteem voor achterop de fiets of e-bike waarmee u fietsmanden, fietstassen en sommige fietskratten kunt bevestigen. Een voorwaarde daarbij is wel dat de bagagedrager geschikt is voor dit systeem. U leest hier meer over Snap-it van Racktime en hoe dit systeem voor het plaatsen van tassen, kratten en manden precies werkt.

Racktime Snap-it adapter

Voor het plaatsen van uw fietsmand, -krat of -tas met Snap-it is heeft u de gelijknamige adapter nodig. Dit systeem zorgt ervoor dat de mand of tas zeker stabiel en daarmee veilig op de bagagedrager zit. Bij een dubbele fietstas zorgt dit voor een extra stabiele bevestiging, zodat de tas netjes recht blijft hangen. Door dit systeem kunt u de fietsaccessoire telkens eenvoudig van en op de fiets klikken. Het systeem zit normaal gesproken al vast gemonteerd op de betreffende fietsaccessoire, maar het is ook mogelijk om deze los te bestellen, inclusief bevestigingsset. Dit kan dienen als reserve of om te plaatsen op de mand, tas of krat als deze nog niet is voorzien van dit hulpmiddel, maar er al wel voor is geprepareerd. 

Snap-it systeem van Racktime - zo werkt het

Snap-it: voor smalle en brede dragers
De adapter Snap-it is verstelbaar, waardoor hij geschikt is voor zowel smallere als brede achterdragers. Het verstellen hiervan gebeurt met een meegeleverde steeksleutel. Let wel, zoals gezegd past de Snap-it alleen op bagagedragers van Racktime die er speciaal voor gemaakt zijn. Zo'n achterdrager is los te koop, maar er zijn ook fiets- en e-bike merken die zo'n drager standaard op hun fiets monteren, zoals wel bij Gazelle, Koga en Batavus gebeurt.

Heavy Duty adapter
De adapter kan een totaalgewicht aan van 12 kilogram. Er is echter ook de Heavy Duty adapter voor Snap-it op de markt. Hiermee kan het veilige draaggewicht ruimschoots worden verhoogd: tot ongeveer 25 tot 30 kilo. Met deze zwaardere adapter van Racktime bent u berekend op het zwaardere werk. Deze Heavy Duty is gemaakt van roestvrij staal en aluminium en schroeft u eveneens onder de tas, krat of mand. 

heavy dutey adapter

Slechts enkele kratten geschikt voor dit Racktime-systeem
Behalve de Racktime-producten zijn er ook achtertassen van sommige andere merken compatibel met Snap-it. Bijvoorbeeld sommige van het fietsaccessoiremerk New Looxs. Er zijn overigens duidelijk méér fietstassen en fietsmanden dan fietskratten voorbereid voor dit Racktime-systeem. Deze paar traditioneel fietskratten van Basil zijn hiervan voorbeelden.

Zo gebruikt u Snap-it: druk op de knop (hendeltje)
De fietsaccessoire met daaraan de Snap-it adapter leg je op de bagagedrager. Vervolgens klik je deze vast door het geheel met adapter naar voren te schuiven. Het weer los klikken gebeurt door het naar boven duwen van het groene hendeltje, waarna de tas of mand naar achter geschoven kan worden.

Secure-it: het slotje voor de gangbare Snap-it adapter
Er is voor de Snap-it adapter ook een apart slotje verkrijgbaar. Dit is de zogeheten Secure-it, waarmee een belangrijke eerste drempel opgeworpen wordt om diefstal door snel weggrissen tegen te gaan. De Secure-it past helaas niet op de Heavy Duty adapter.

Snap-it systeem van Racktime - zo werkt het
 
Meerdere systemen
Veel van de fietstassen op deze site zijn standaard voorzien van een aansluiting geschikt voor meerdere bevestigingssystemen. Zo'n (niet standaard meegeleverde) adapter is dan geprepareerd voor bijvoorbeeld zowel MIK, I-Rack/Carrymore en Racktime.

De voordelen en nadelen van Snap-it
Het voordeel van het gebruik van Racktime Snap-it is - behalve het plaatsgemak - dat je telkens snel en eenvoudig kunt wisselen van tas of mand. Een nadeel van Snap-it is zoals vermeld dat er een bijpassende achterdrager voor nodig is en dat er helaas géén 'tussenadapter' beschikbaar is waarmee je een standaard drager geschikt maakt voor dit Racktime-systeem. Er is dus geen verbindingsstuk waarmee de drager alsnog kan worden verbonden met de Snap-it adapterplaat die vast zit aan de fietsmand, de fietstas of in sommige gevallen het fietskrat. Voor het bevestigingssysteem van MIK bestaat zo'n accessoire overigens wel (de Carrierplaat).

Racktime Snap-it 2.0

Sinds 2023 is er een nieuwe versie van het Snap-it-systeem: Snap-it 2.0. Tweede generatie producten zijn te herkennen aan "2.0" in de naam. Controleer altijd goed of u een oudere generatie bagagedrager heeft, of een nieuwere 2.0 drager, want fietstassen en -manden voorzien van een oudere adapter passen niet op een 2.0 bagagedrager van Racktime. Hier leest u meer over Snap-it 2.0.

Zie desgewenst ook onze uitgebreide informatie over andere bevestigingssystemen:

Lees meer
Filter uw producten

Pagina 1 van 6