Hoe je fietstas efficiënt inpakken?

Hoe pak je een fietstas goed in? Hoe verdeel je de inhoud het best, zodat de tas zelf in balans is, en daarmee ook jijzelf op de fiets? Lees deze tips voor het efficiënt, makkelijk en goed inpakken van een fietstas. Bijvoorbeeld voor als je op fietsvakantie gaat. 

Ga je met een fietstas de boodschappen doen, of vervoer je er andere alledaagse spullen in, zoals op weg naar de stad, de vereniging of een vriend(in)? In veel gevallen spreekt het indelen van de fietstas dan redelijk vanzelf, al zal je ook dan altijd wel iets hebben aan de onderstaande tips. Het advies op deze pagina over hoe de fietstas in te pakken, is echter vooral een must als je bijvoorbeeld een paar dagen weggaat, met al je spullen in meerdere fietstassen, inclusief overnachtingsspullen en reserve accessoires, voor een sportieve tocht op je bike.

 

Fietstas inpakken

 

Hoe pak je je fietstas in?

De fietstas goed inpakken, begint bij goed weten wat je mee wilt en moet nemen. Het antwoord op de vraag 'Hoe pak je een fietstas goed in' is een antwoord dat gaat over de verdeling van de spullen en over de indeling van de spullen.

Bij de verdeling van de spullen kijk je ook naar de verdeling over de meerdere fietstassen die je waarschijnlijk aan je tweewieler hebt bevestigd. Want op pad voor een fietsvakantie zul je over voortassen, achtertassen, een zadeltas, een frametas, een stuurtas of bagagetassen kunnen beschikken. Wat stop je waarin? En - per tas - op welke plek in die betreffende fietstas?

Onze tips geven antwoord over de verdeling en indeling, die invloed hebben op de volgende factoren: 

  • Vindbaarheid van specifieke spullen
  • Snelle bereikbaarheid van spullen, zeker van belang onderweg
  • Balans: een goed evenwicht zorgt voor comfortabel fietsen
  • Balans: een goed evenwicht zorgt ook voor veilig fietsen

Nog vóór het inpakken, indelen en verdelen, moet je natuurlijk helder hebben wát je wilt en vooral moet meenemen. Daarvoor hebben we deze paklijst samengesteld. Misschien een open deur, maar kies alleen voor spullen die je ook echt nodig zult (kunnen) hebben. Een andere tip die misschien voor de hand ligt, maar waar je hoe dan ook je focus op moet hebben: kies en koop waar mogelijk spullen met een zo beperkt mogelijk gewicht.

Nog meer tips en aandachtspunten bij het (in)pakken van de spullen voor op fietsvakantie:

  • Neem even de tijd om te bedenken: wat moet écht mee?
  • Houd bij het kopen van nieuwe fietsaccessoires ook altijd rekening met het gewicht
  • Een fietstas is onmisbaar. Meerdere fietstassen op een fietsvakantie ook. Maar een fietstas te veel is weer zonde van het gewicht. Neem ook hier de tijd om te bedenken welke fietstassen voor jou en je spullen van nut zullen zijn.
  • Pak een fietstas niet te vol in. Je zou zeggen: gebruik elke ruimte, elke hoek en elk gat die er is. Maar dat is niet verstandig. Beter houd je in elke tas en in elk compartiment wat ruimte over, zodat je makkelijker door je spullen heen kan, om te zoeken én vinden én snel beet te hebben.
  • Bovendien houd je met wat lege ruimte ook marge voor iets nieuws dat je aanschaft onderweg.
  • Door wat ruimte te houden, kun je bovendien voorkomen dat iets in de verdrukking komt of zelfs scheurt of knapt.
  • Neem als het even kan géén glas mee, maar koop bijvoorbeeld jam in een tubetje…
  • Neem je iets mee wat zou kunnen gaan lekken? Stop dit dan in een afsluitbaar doosje of tasje.
  • Heb je een nieuwe fietstas? Probeer de nieuwe fietstas eerst uit vóór je er daadwerkelijk meerdere nachten mee op pad gaat. Zo raak je goed vertrouwd met de mogelijkheden ervan.
  • Ga je samen met iemand anders? Overleg vooraf over wie wat meeneemt.
  • Houd een vaste volgorde en indeling aan bij het inpakken van de fietstas. Doe hetzelfde voor bij het uitpakken. Dat gaat zeker na verloop van tijd het fietstas-inpakproces sneller maken. Bovendien weet je zo zeker wat het meest efficiënt is en daarmee voor herhaling vatbaar.

 

Fietstas inpakken: indeling van de fietstassen

Wat heb je vaak nodig onderweg? Die spullen wil je voor het grijpen hebben. Zonder na te hoeven denken waar het ook alweer zit; in welke tas en in welk vak. En je moet het er vervolgens ook snel uit kunnen halen. Dit voor elkaar krijgen, begint bij weten welke spullen dit zijn. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld proviand, je zonnebril, telefoon, handschoenen, zonnebrandcrème, extra jasje, regenkleding, betaalpas, zaklamp, EHBO-kit, batterijen, oplader of, bijvoorbeeld, medicijnen. Denk verder natuurlijk ook aan eten en drinken. En in het verlengde daarvan aan borden en bestek.

Al dit soort spullen geef je een plek aan de bovenkant van de tassen of in een makkelijk bereikbaar zijvak. Verder zijn voor deze spullen die je letterlijk bij de hand moet kunnen hebben, de stuurtas of eventueel een frametas of (de kleinere) zadeltas de aangewezen fietstassen.

Voor de grotere kampeerspullen is er vooral plek in de achtertassen. Voor de kleinere of middelgrote spullen komen vervolgens de voortassen in zicht. Zo zal de tent (of het tentje) eerder achterin zijn plek gaan vinden. Dat heeft overigens ook te maken met de verdeling van het gewicht.

Maak verder een herkenbare indeling. Zorg dat je niet alles door elkaar stopt, maar de diverse ‘soorten’ spullen bij elkaar sorteert. Zo kun je ervoor kiezen om alles wat met slapen te maken heeft in de ene achtertas te doen en, bijvoorbeeld, alles aan kleding en toiletartikelen in de andere.

 

fietstas inpakken

 

Advies: waardevolle spullen in de stuurtas

De waardevolle spullen stop je in de (afneembare) stuurtas. Deze neem je ook makkelijk mee als je je fiets eens even achterlaat, zoals bij een tussenstop.

 

Fietstas inpakken: verdeling en balans

Bij het goed inpakken van een fietstas hoort ook een goede verdeling. Dat zorgt voor zowel een veilige als een comfortabele fietsrit. Een belangrijk aspect hierbij is het gewicht. Dit zijn bij het inpakken van een fietstas en het verdelen ervan, de basisregels.

  • Zwaarste spullen onderin
  • Fietstassen achterop nemen een hoger gewicht voor hun rekening
  • Fietstassen voorop hebben (dus) een lager inhoudsgewicht
  • Houd de verdeling over links en rechts gelijkwaardig
  • Zorg dat het gewicht zo dicht mogelijk op de fiets zit.

 

Gewicht: verhouding één (voor) op drie (achter)
Over de verdeling van het gewicht in de voortassen ten opzichte van in de achtertassen: die verhouding is het best ongeveer één op drie. Anders gezegd, de voorzijde neemt ongeveer een derde van het totale meeneemgewicht in beslag en de achterzijde twee derde. Dit is met name van invloed bij stijgende als zeker ook bij dalende wegen. Dit maakt het gemakkelijker sturen, het kost minder kracht om te klimmen én het is veiliger en stabieler bij afdalingen.

Tip: Maak ook de inhoud van de stuurtas niet te zwaar, om ontspannen en veilig te sturen.

Goed inpakken van de fietstassen is óók beter voor de fiets zelf

Tip: het is niet voor niets dat je fietsers op fietsvakantie meestal twee achtertassen ziet hebben, in plaats van één grote dubbele fietstas. Ook dat heeft te maken met balans en gewichtsverdeling. Met twee lossen tassen krijg je dit veel gemakkelijker voor elkaar.

Tot slot: het goed inpakken van de fietstassen, met een goede verdeling, is ook voor de fiets zelf veel beter. Het voorkomt namelijk slijtage en losrakende onderdelen door trillen.

Surf verder om meer te weten over fietsvakantie en de juiste fietstassen en andere spullen daarvoor?

 

 

Hoe je fietstas efficiënt inpakken?