Zo werkt het Quick-Lock-systeem van Ortlieb

Het Duitse merk Ortlieb maakt al sinds 1982 waterdichte fietstassen van hoge kwaliteit. Inmiddels zijn er meer dan 500 verschillende Ortlieb-producten op de markt. Een belangrijk kenmerk van de tassen van Ortlieb is dat ze waterdicht zijn, met gelaste naden en waterdichte ritssluitingen of een waterproof rolsluiting. Daarnaast zijn de fietstassen van Ortlieb oersterk en slijtvast, waardoor ze lang meegaan. Ortlieb heeft ook een eigen bevestigingssysteem voor fietstassen: het Quick-Lock-systeem.

Hieronder leest u welke varianten van Quick-Lock er zijn, hoe deze varianten werken en de verschillen tussen de systemen. Zo weet u welk Quick-Lock-systeem het meest geschikt is voor uw fiets, wanneer u een Ortlieb-fietstas wilt aanschaffen.

Quick-Lock 1

Het Quick-Lock 1-systeem was het eerste bevestigingssysteem van Ortlieb waarmee een fietstas met één hand aan de bagagedrager kan worden gehangen, en ook weer van de drager kan worden afgenomen. Quick-Lock 1 heeft zelfvergrendelende haken, die automatisch loslaten wanneer u de tas aan het handvat optilt. Dankzij inzetstukjes (of adaptertjes) in verschillende formaten, zijn de haken geschikt voor bagagedragerbuizen met een diameter van 8 tot 16 millimeter. De haken zijn met een inbussleutel (nr. 3) in de breedte te verstellen. En dan is er nog een verstelbare en draaibare haak onderaan de tas, op een halfellipsvormige rail. Deze onderste haak zorgt voor een extra stabiele bevestiging van de tas aan de fiets.


Op Fietstas.com verkopen we bijvoorbeeld de Sport-Roller City en Back-Roller City-fietstassen met het Quick-Lock 1-systeem.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 1-systeem van Ortlieb:

Quick-Lock 2

Het Quick-Lock-systeem werd verder ontwikkeld en zo ontstond Quick-Lock 2. Deze variant heeft net als Quick-Lock 1 zelfvergrendelende haken die vanzelf los klikken wanneer u aan het handvat trekt. En ook deze haken zijn dankzij de meegeleverde inzetstukjes van verschillende grootten geschikt voor bagagedragerbuizen met een diameter van 8 tot 16 millimeter. Maar voor het in de breedte verstellen van de QL-2 haken heeft u géén gereedschap nodig. Handig wanneer u de fietstas(sen) over wilt zetten naar een andere fiets! Onderaan de tas zit een haak op ovale rail. Deze haak kan horizontaal en verticaal versteld worden, en kan bovendien met stappen van 45° worden gedraaid. Fietstassen voorzien van Quick-Lock 2 kunnen zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de fiets bevestigd worden.

Nog een belangrijk verschil met het QL 1-systeem is dat voor fietstassen met het QL 2-systeem diefstalbeveiliging mogelijk is. Deze beveiligingskabels van Ortlieb zijn er in twee lengtes, geschikt voor tassen met korte en lange Quick-Lock 2-rails.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 2-systeem van Ortlieb: 

Quick-Lock 2.1

Ook het Quick-Lock 2.1-systeem heeft zelfvergrendelende haken die soepel los klikken wanneer u aan het handvat trekt. Met de meegeleverde inzetstukjes met anti-scratch functie voor buizen van 8, 10 en 12 mm, zijn de QL 2.1-haken geschikt voor bagagedragerbuizen met een diameter van 8 tot 16 millimeter. De reduceerstukjes van 12 mm zijn bijvoorbeeld nodig wanneer u de fietstas(sen) met een Racktime-systeem gebruikt. Daarnaast zijn er QL-haken van 20 mm leverbaar voor systemen met grotere diameters (17-20 mm) zoals vaak het geval is bij e-bikes.

Voor meer stabiliteit bestaat de bovenste montagerail uit één stuk. En doordat de houderrails draaibaar zijn, kunnen de tassen zowel links als rechts aan uw fiets worden bevestigd. De haken zijn verstelbaar zonder gereedschap. De rail van de onderste haak is in hoogte verstelbaar en draaibaar. Ook voor fietstassen met het QL 2.1-systeem is diefstalbeveiliging met een Ortlieb borgkabel mogelijk.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 2.1-systeem van Ortlieb:

Quick-Lock 3

Speciaal voor kantoor- en stadsfietstassen ontwikkelde Ortlieb het innovatieve Quick-Lock 3-systeem. Een groot voordeel van dit systeem is dat er aan de achterkant van de tas geen storende haken zitten. QL 3-tassen worden geleverd met een QL 3-houderset die aan de bagagedrager wordt gemonteerd. De houderrail kan links of rechts aan de horizontale of verticale steunstangen worden bevestigd. De hoogte en de hoek van de houder zijn verstelbaar, zodat u kunt zorgen voor voldoende ruimte tussen de pedalen van de fiets en de tas. Doordat het houdersysteem aan de fiets wordt bevestigd, zijn er geen uitstekende haken nodig aan de achterkant van de tas. Hierdoor draagt u de tas van de fiets af veel comfortabeler!

De haken hebben een automatische vergrendeling en ontgrendeling door de tas bij de handgreep op te tillen. Dit kan gemakkelijk met één hand. De onderste haak is 360° draaibaar en het horizontale draagvlak van de bagagedrager blijft vrij voor plaatsing van een fietsmand of bagagedragertas.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 3-systeem van Ortlieb:

Quick-Lock 3.1

Het Quick-Lock 3.1-systeem is een verdere optimalisatie van het QL 3-systeem en is ook speciaal gericht op kantoor- en City-fietstassen. Ook de QL 3.1-montageset wordt links of rechts aan de drager gemonteerd. Aan de achterzijde van de tas zitten hierdoor geen storende uitstekende haken, zodat u de tas heel comfortabel met u meeneemt! De hoogte en de hoek van de houder zijn verstelbaar, zodat u bij de montage kunt zorgen voor voldoende ruimte tussen de pedalen van de fiets en de tas. Het horizontale draagvlak van de bagagedrager blijft vrij voor manden of bagagedragertassen.

Om de tas aan de fiets te bevestigen, zet u de tas op de onderste houder. Met een zijwaartse beweging draait u de tas naar links of rechts om ‘m zo aan de bovenste houders vast te maken. Wanneer u de tas weer los wilt maken, tilt u de tas aan de handgreep op en beweegt u de tas naar links of recht. Het QL 3.1-systeem is geschikt voor dragers met een buisdiameter tot 10 mm. Adaptertjes voor dragers met een buisdiameter van 11-14 mm zijn los verkrijgbaar. Ook tassen met het QL 1, QL 2 en QL 2.1-systeem kunnen aan de houderrail bevestigd worden.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 3.1-systeem van Ortlieb:

Dragers van Ortlieb: Rack Three en Quick Rack

Ortlieb heeft ook eigen dragers die helemaal zijn afgestemd op hun Quick-Lock-bevestigingssystemen. Zo is de Rack Three uitgerust met houderelementen voor het Quick-Lock 3.1/Quick-Lock 3-systeem. Ortlieb-fietstassen met dit systeem kunnen hierdoor zonder verdere aanpassing direct bevestigd worden aan de drager. Heeft u geen tassen met dit systeem? Dan kunt u de QL 3.1/QL 3-houderelementen gemakkelijk los schroeven. De Rack Three is ook geschikt voor de systemen QL 1, QL 2, QL 2.1 van Ortlieb.

Ook handig is dat de Rack Three een dubbele reling heeft, waardoor fietstassen met het QL 2.1, QL 2 en QL 1-systeem zowel helemaal bovenaan als één niveau lager bevestigd kunnen worden. Wanneer de fietstas lager hangt, kan tegelijkertijd een fietsmand of Trunk-Bag bovenop de bagagedrager worden bevestigd. De bagagedrager is geschikt voor fietsen met een wielgrootte van 26" en 28". 

Met de Quick Rack of de lichtgewicht Quick Rack Light maakt u van uw racefiets of mountainbike in een handomdraai een praktische stadsfiets. Deze beide dragers zijn geschikt voor vrijwel alle zijtassen van Ortlieb en zijn net als de Rack Three voorzien van houderelementen voor het Quick-Lock 3.1/Quick-Lock 3-systeem. Dankzij het quick release-systeem kunnen de Quick Rack en de Quick Rack Light in slechts 15 seconden worden gemonteerd en in 5 seconden weer gedemonteerd.

Tip: de Quick Rack-dragers kunnen worden uitgebreid met een Quick Rack Mudguard-spatbord, ter bescherming tegen opspattend water en vuil. Deze Mudguards van Ortlieb zijn verkrijgbaar in drie maten, afhankelijk van de breedte van de fietsband.

Let op: de Quick Rack-dragers van Ortlieb zijn niet geschikt voor het monteren van een kinderzitje en ook niet geschikt voor carbon frames.

Quick-Lock S-adapter voor voorvorktassen

Voor het bevestigen van tassen aan de fietsvork is er het lichtgewicht Quick-Lock S (QLS)-systeem, waarbij de 'S' staat voor 'small'. Met de QLS-adapter kan een voorvorktas van Ortlieb zowel aan vorken met schroefbevestigingen worden bevestigd als vorken zonder, zoals verende voorvorken. De buizen moeten hiervoor wel een constante diameter van 30 tot 42 mm hebben. De montageplaat blijft op de fiets vastzitten, waarna de tas, zoals de Fork-Pack, eenvoudig op de adapter kan worden geklikt.

 

Lees meer
Filter uw producten

Pagina 1 van 8