Hoe vervoer je iets op of aan je (fiets)stuur?

Op je fiets, sportieve fiets of e-bike iets vervoeren aan je stuur. Welke manieren zijn er, welke mogelijkheden, producten en fietsaccessoires? Voor aan elk soort stuur en elk soort fiets is er wel een goede oplossing. Wij informeren je over de vele soorten stuurhouders, adapters en overige bevestigingsmogelijkheden. Zoals voor een stuurtas, fietsmand, fietskrat, fietsstoeltje en windscherm, smartphone, tablet en navigatiehouder. Rekening houdend met een eventuele fietscomputer, fietslamp en/of e-bike display. Lees hier alles wat je wilt weten én nodig hebt; om het gemak te ervaren van iets kunnen meenemen op de fiets, aan het stuur.


INHOUD

 1. Op de fiets: wat kan er allemaal mee aan het stuur?
 2. Hoeveel gewicht kun je aan het fietsstuur hangen?
 3. Iets meenemen aan het stuur. Hoe zit dat bij een elektrische fiets?
 4. Welke manieren zijn er om iets aan het stuur te bevestigen?
 5. Welke soorten stuurhouders en adapters zijn er?
 6. Haken en haaksystemen voor een mand aan het stuur
 7. Riempjes en/of klittenband
 8. Welke soorten voordragers zijn er?
 9. Stuurpen montageblokken (voor fietsstoeltjes, tevens windschermen)
 10. Hoe bevestig je een stuurhouder of adapter?
 11. Hoe bevestig je een voordrager?
 12. Hoe bevestig je montageblokken voor een fietsstoeltje?
 13. Hoe kun je iets vast monteren op je stuurpen?
 14. Wat zijn de mogelijkheden voor stuurbevestiging bij een verende voorvork?
 15. Systeem uitgelicht: KLICKfix
 16. Systeem uitgelicht: BasEasy
 17. Systeem uitgelicht: Atran Velo System (AVS)
 18. Systeem uitgelicht: Ortlieb stuurhouders
 19. Systeem uitgelicht: Thule Single Handlebar Mount-systeem
 20. Speciale oplossingen
 21. Hoe bevestig je een fietsmand aan het stuur?
 22. Hoe bevestig je een fietskrat aan het stuur?
 23. Hoe bevestig je een fietsstoeltje aan het stuur?
 24. Hoe bevestig je een fietstas aan het stuur?
 25. Hoe bevestig je een smartphone aan het stuur?
 26. Hoe bevestig je een navigatiehouder aan het stuur?
 27. VRAGEN?Op de fiets: wat kan er allemaal mee aan het stuur?

Los nog even van ‘hoe’ (dat komt later op deze pagina), allereerst het antwoord op de vraag:

Wát kun je allemaal meenemen aan het stuur van je fiets?

Dat is nog heel wat! We sommen het even op:

 • Een fietstas
 • Een fietsmand
 • Een fietskrat
 • Een fietsstoeltje
 • Een windscherm
 • Een smartphone
 • Een tablet
 • Een navigatiehouder
 • Zelfs meerdere combinaties hiervan!
 • Natuurlijk ook een fietscomputer, verlichting, e-bike display, enzovoort
 • En niet te vergeten: zelfs een hondenfietsmand.
 • In combinatie met een voordrager? Dan kan er zelfs nóg meer mee!

<< Terug
Hoeveel gewicht kun je aan het fietsstuur hangen?

Welk maximaal gewicht aan het stuur kan een fiets aan? En de bestuurder ervan? Vooropgesteld, dat hangt in belangrijke mate af van het type fiets en van de berijder ervan. Daarbij is er vanzelfsprekend een duidelijk verschil tussen een volwassene en een kind.

Hoe dan ook, er is één, wezenlijk uitgangspunt bij het bepalen van het maximale meeneemgewicht aan het fietsstuur. Namelijk, het gehele fietsmeeneemplaatje moet voldoende veilig zijn. En dus moet ook de balans op orde zijn.

Verdeling gewicht: 1 (bij het stuur) op 3 (achter)
Let daarbij met name op het gewicht vóór – aan het stuur – ten opzichte van het gewicht áchter op de fiets. Die verhouding is gemiddeld genomen het best één (voor) op drie (achter). Algemeen gesteld moet ook de verdeling over links en rechts aan het stuur zoveel mogelijk gelijkwaardig zijn. Houd bovendien het gewicht zo dicht mogelijk op de fiets zelf.

Maximale meeneemgewicht met en zonder drager
Dat gesteld hebbende: het maximale meeneemgewicht aan het stuur van een fiets, ligt zonder voordrager zo ongeveer op [7] kilo. Dit is mede afhankelijk van het type fiets en van de persoon op de fiets. En ook het gebruik van de diverse adaptermogelijkheden en andere hulpmiddelen kunnen van invloed zijn op het maximum draaggewicht – aan het stuur, op de fiets. Een voorbeeld van zo'n ander hulpmiddel is de al genoemde voordrager. Een veelvoorkomend draaggewicht mét een voordrager is ongeveer 10 tot maximaal zo’n 15 kilo.

<< TerugIets meenemen aan het stuur. Hoe zit dat bij een elektrische fiets?

Zijn er verschillen tussen een fiets mét en zonder elektrische ondersteuning, als het gaat om het vervoeren van iets aan het stuur? Ja, die zijn er, al zijn de verschillen an sich niet zo groot. Eigenlijk is met name het e-bike display een item om rekening mee te houden.

Display in de weg
Dat display zit nogal eens in de weg, bij het plaatsen van een fietstas, fietsmand of andere fietsaccessoire aan het stuur. Hetzij bij het rechtstreeks plaatsen van zo'n accessoire aan het stuur, hetzij bij het gebruik van een stuurhouder of adapter als hulpmiddel daarbij.

Stuurhouders en adapters voor de e-bike
Er zijn aparte stuurhouders en andere adapters op de markt, speciaal voor gebruik op de elektrische fiets. Afhankelijk van de soort fiets, het display, en de gewenste mee te nemen fietsaccessoire, helpen die e-bike stuuradapters om het display slim te omzeilen.

KLICKfix voor de elektrische fiets
Het merk KLICKfix, dat op deze pagina nog uitgebreid aan bod komt, is er ‘heer en meester’ in. Zo is er de stuurhouder CC-100 E-bike. Deze maakt meerdere daarvoor geschikte stuurtassen, fietsmanden en navigatiehouders óók passend met de aanwezigheid van een display. Deze stuurhouder is er voor diverse afmetingen, en zowel met als zonder slot.

 

 

Multiclip E-bike en BasEasy stuurbochthouder
Ook is er bijvoorbeeld de KLICKfix Multiclip E-bike. In combinatie met de CC-100 stuurhouder plaatst deze Multiclip het display hoger, om extra ruimte te creëren. Een andere optie om een tas, mand of ander item te plaatsen op het stuur van de elektrische fiets? Dat is de BasEasy stuurbochthouder, met instelbare hoek, van het merk Basil.

<< Terug
Welke manieren zijn er om iets aan het stuur te bevestigen?

Het is je al duidelijk geworden: er zijn veel mogelijkheden om iets te vervoeren aan het stuur – op de fiets dan wel op de elektrische fiets. Daarvoor heb je uiteenlopende stuurhouders, met heel specifieke toepassingen. Deze stuurhouders zijn feitelijk al adapters. Er zijn echter ook nog andere soorten adapters. Bovendien, ook zonder stuurhouder / adapter zijn er allerlei manieren om iets te vervoeren aan je stuur. Dat varieert van een basic haaksysteem tot aan riempjes en klittenband. Of een combinatie van deze laatste: riempjes én klittenband. Je kunt ook iets meenemen aan het stuur in combinatie met een voordrager. Deze is vaak deels bevestigd aan het stuur, en bij de stuur-as. Al zijn er óók voordragers die je monteert aan het frame; dit om meedraaien te voorkomen.

Dit zijn de hulpmiddelen waarmee je iets kunt vervoeren via het fietsstuur:

 • Stuurhouder (adapters, afstandhouders)
 • Overige adapters
 • Simpele haken of een ander haaksysteem
 • Riempjes
 • Klittenband
 • Riempjes én klittenband
 • Roestvrij stalen bandjes
 • Aan het stuur bevestigen van een voordrager
 • Tiewraps (voor een krat) in combinatie met een voordrager
 • Stuurpen montageblokken (voor fietsstoeltjes, tevens windschermen)

Noot: riempjes en klittenband zijn vooral geschikt voor een lichtere stuurtas. Of voor bijvoorbeeld een lichte smartphone- of navigatiehouder.

<< Terug
Welke soorten stuurhouders en adapters zijn er?

Stuurhouders zijn veelal tevens adapters en deels ook afstandhouders. Er zijn best veel fietstasmerken die een eigen type stuurhouder – of een reeks stuurhouders – op de markt hebben. Meerdere merken hebben hun stuurhouders en adapters helemaal of voor een deel gebaseerd op het gebruik in combinatie met KLICKfix. Dit laatstgenoemde merk is een autoriteit op het gebied van adapters voor op de fiets, in ruimschootse zin.

KLICKfix, Basil, Ortlieb en andere merken
We beginnen met het benoemen van de uiteenlopende stuurhouders van KLICKfix; zoals gezegd het bekendste, gespecialiseerde merk op dit vlak. Daarna komen ook stuurhouders van de merken Basil (BasEasy), Thule (Mount Bar), Ortlieb en andere merken aan bod. Soms betreft het, bij de overige merken, heel eenvoudige stuurhouders speciaal gemaakt voor hun eigen fietstas. Verder is er overigens nog de soort stuurhouder die behoort bij een fietsstoeltje, om deze te bevestigen aan het stuur, vaak in combinatie met de bevestiging van het windscherm.

KLICKfix stuurhouder CC-100

De stuurhouder CC-100 is een veel verkocht item. Het is er in meerdere uitvoeringen. Voor de gewone fiets, voor de race-, ATB-, sport- en toerfietsen en er zijn varianten voor de e-bike met display. Ze zijn er in alle gevallen met en zonder slot.

Verdere aanpassingsmogelijkheden
Ze bieden veel aanvullende aanpassingsmogelijkheden. Met behulp van mini adaptertjes of bijvoorbeeld een extra KLICKfix verbredingsadapter krijgen deze stuurhouders precies de juiste maten, gerelateerd aan het stuur en/of aan de stuurpenbreedte. Ook de afstand tussen de houder ten opzichte van het stuur is met KLICKfix aanpasbaar. Maar verder heeft elke CC-100 KLICKfix-houder vooral een gemeenschappelijk kenmerk: je bevestigt er eenvoudig de daartoe geschikte (of geschikt gemaakte) stuurtassen, fietsmanden, kaart- en navigatiehouders (en zoal) mee aan het stuur. De houder CC-100 kan overigens ook permanent aan het stuur blijven zitten.

 

 

KLICKfix Mini Guide

De KLICKfix Mini Guide is een recht toe, recht aan, plexiglas houder aan het stuur, speciaal voor het in je gezichtsveld plaatsen van navigatie.

KLICKfix Quad Mini Adapter

Met deze kleine, vierkante adapter bevestig je eenvoudig de KLICKfix telefoonhouders evenals de Tablet Bag. De adapter plaats je met een roestvrijstalen bandje vast op het stuur, de stuurpen of de bovenbuis. Daarna past de KLICKfix accessoire, zoals de telefoon- of tablethouder, met één klik op deze Quad Mini. Het weer losklikken gebeurt met een druk op de bijbehorende knop.

De genoemde KLICKfix telefoon- en tablethouders die voorbereid zijn om met één klik op de Quad Mini te passen, zijn waterdicht, hebben een transparant touchscreen venster voor handsfree gebruik, en zijn voorzien van een goed beschermende voering. Bovendien zijn deze items in combinatie met de quad draaibaar in de gewenste positie.

KLICKfix afstandhouders

Deze zijn er onder andere om een lagere montagepositie te bewerkstelligen voor de stuuradapters. Daarmee kan zo’n adapter ook ónder het stuur zijn vaste plek vinden.

KLICKfix Multiclip Plus

De Multiclip Plus kan, in combinatie met de CC-100 stuurhouder, extra ruimte creëren voor bijvoorbeeld het plaatsen van een fietscomputer, lampje of kaarthouder.

KLICKfix Multiclip E-bike

Er is ook de Multiclip versie voor de e-bike. Deze kan, in combinatie met de CC-100 stuurhouder, het e-bike display hoger plaatsen en zodoende extra ruimte creëren.

KLICKfix Extender

De KLICKfix Extender vergroot de afstand tot het stuur. Dat kan handig zijn bij extreem gebogen sturen, of voor het creëren van méér ruimte voor de kabels. De hoek van deze extender is afstelbaar ten opzichte van de stuurpen. Daarnaast maakt deze extender de stuurhouder CC-100 E-bike ook geschikt voor in hoogte verstelbare sturen.

Stuurpenhouder CC-101

Met de stuurpenhouder CC-101 zijn stuurtassen en fietsmanden die geschikt zijn voor KLICKfix te bevestigen aan de stuurpen. De tas of mand komt dan lager op de fiets te zitten. Zo blijft er ruimte over voor bijvoorbeeld een fietscomputer of kaarthouder. Bovendien maakt deze accessoire de positie van de tas of mand onafhankelijk van de toegepaste stand van de verstelbare stuurpennen.

KLICKfix A-head adapter

De KF A-head adapter maakt het mogelijk om ook op een A-head stuurpen een KLICKfix bevestigingssysteem te monteren (in combinatie met een KLICKfix stuurpenhouder).

 

Noot: meerdere merken hebben KF overgangsadapters om hun eigen merk stuurtas ook geschikt te maken voor het bevestigingssysteem van KLICKFix. Een van de voorbeelden is de toepassing bij deze bagagedragertas.

 

Stuurhouder BasEasy

De stuurhouder BasEasy is er om daarvoor geschikte Basil fietsmanden en stuurtassen te gebruiken in combinatie met KLICKfix. Bij manden of tassen met het BasEasy systeem is verder ook de BasEasy/KF adapterplaat voor KLICKfix nodig.

De stuurhouder BasEasy is in Nederland ontworpen en is er voor stuurbochten met een diameter van 22 tot 31,8 millimeter. De stabiele houder met extra borging heeft een instelbare hoek en is tevens geschikt voor e-bikes met stuurdisplays.

Thule Mount Bar

Om de ruimte aan het stuur breeduit te benutten, is er ook de Thule Pack 'n Pedal Dual Handlebar Mount. Je kunt er niet één, maar twee stuurtassen of andere Thule stuuraccessoires mee vervoeren. Deze zijn er zo op en af te klikken. Een van beide bevestigingspunten wijst naar voren, de andere naar achteren, ofwel naar de fietser.

Ortlieb stuurhouders in vele soorten

Ortlieb vervaardigt een reeks aan stuurhouders, afgestemd op verschillende soorten fietsen, waaronder e-bikes met verschillende karakteristieken. Ook verschillen de Ortlieb stuurhouders als het gaat om het type stuuraccessoire die ermee te vervoeren is. Hoe dan ook zijn de stuurtassen, stuurmanden en andere stuuraccessoires van dit merk er makkelijk mee vast te maken, en evengoed makkelijk mee los te koppelen.

 


E225, E226, E207 stuurhouders

Ortlieb heeft bijvoorbeeld de stuurhouder e-bike E225, en de E226 met extra brede houder, voor fietssturen met een diameter tot 35 mm. Hieraan passen de Ultimate Six tassen van het merk. Deze houders kunnen worden gecombineerd met tassen en manden van andere merken, mits deze voorzien zijn van een KLICKfix-adapterplaat. Een ander voorbeeld is de houder E207, voor de Ortlieb Ultimate Six-, Barista- en Velo-Pocket-stuurtassen.

Overige adapters (E196, E241, E164)
De genoemde stuurhouders zijn er, net als bij KLICKfix, met en zonder slot. Verder biedt Ortlieb verlengadapters voor die houders, zoals voor bevestiging van genoemde tassen aan sterk gebogen fietssturen. Er is zelfs ook een houder (E196) met twee contactpunten voor stroomaansluiting, bedoeld voor weer andere Ortlieb tassen (de Ultimate Six Pro E-modellen vanaf 2013). Een ander vooruitstrevend voorbeeld is de Quick Release-montageset E241 met universele koordbevestiging. Of neem de E164; voor Ultimate 2, 3, 4 en 5 stuurtassen tot 2013.

Ortlieb opzetstuk
Ook is er het opzetstuk van Ortlieb om de stuurtassen Ultimate Six, Barista en Velo-Pocket te gebruiken in combinatie met een fietslamp, fietscomputer of e-bike display. Dit opzetstuk hoort bij de Ultimate Six-stuurhouder E185 en bestaat uit een linker- en een rechtersteun, beide in hoogte verstelbaar in vier standen.

 

 

Overige merken met een eigen stuurhouder

Zoals gezegd zijn er ook kleinere merken met een eigen stuurhouder. Zo levert Lynx meerdere tassen standaard met een stuurhouder met kliksysteem. Deze past op buizen met diameter van 31,8 millimeter én op buizen met diameter van 22,2 tot 25,4 millimeter. Zie bijvoorbeeld deze Lynx fietstas met stuurhouder.

Het merk Blackburn heeft stuurtassen met een verstelbare stuurhouder voor permanente bevestiging (niet voor carbon sturen). Daarna is het slechts een kwestie van de tas vast- en losmaken. Zie bijvoorbeeld deze Blackburn stuurtas met stuurhouder of deze handlebar.

<< Terug
Haken en haaksystemen voor een mand aan het stuur

Het is een heel basic manier om een fietsmand mee aan het stuur te hangen: het gebruik van haken. Het plaatsen en afnemen van de mand via de gebogen haken om de stuurbuis spreekt voor zich. Het wordt nog veel toegepast, aangezien het nog altijd een prima methode is: makkelijk, stabiel en veilig. Wel heb je altijd vaste haken aan de betreffende mand, dus ook als je die bijvoorbeeld meeneemt in de winkelstraat. Een ander nadeel kan zijn dat het hiermee niet mogelijk is om, zoals met een adapter, veelvuldig af te wisselen met andere stuurmanden die met één klik op datzelfde adaptersysteem passen. Gebruik je wél een adapter-/kliksysteem? Dan kun je daarmee zelfs de mand(en) afwisselen met andere accessoires die gemaakt zijn voor dat systeem, zoals een stuurtas of navigatiehouder.

Direct naar: fietsmanden met haken.

 

 

<< Terug
Riempjes en/of klittenband

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Dat bewijzen ook de nog vele stuurtassen die je kunt bevestigen door middel van riempjes of klittenband. Of riempjes én klittenband. Zoals bijvoorbeeld deze van Willex.

Verstelbare banden en gespen
Natuurlijk zijn dat sterke, en veelal verstelbare en veelzijdige riempjes en (klittenband) lussen, zodat je de tas goed strak en vast kunt trekken. Denk aan flexibele compressieriemen, en bijvoorbeeld aan verstelbare banden met gespen. Bij de combinatie riempjes-klittenband is ook vaak een bevestiging in twee richtingen te zien: zoals riempjes (of klittenband) om de horizontale stuurbuis, en tegelijkertijd een (meestal klittenband) lus om de verticale stuurpen.

Afstandhouders
Bij sommige tassen zijn de lussen of powerstraps in de breedte verstelbaar, onder meer om voldoende ruimte te bereiken voor remmen en schakelen. Daarnaast leveren sommige merken er ook afstandhouders bij, om bevestiging aan verschillende soorten sturen mogelijk te maken (zoals aan carbon sturen).

 

 

<< Terug
Welke soorten voordragers zijn er?

Met een voordrager neem je met gemak aardig wat spullen mee. Je kunt er een fietskrat, maar ook een fietstas of rugzak op plaatsen. Een fietsmand, een bal (in combinatie met een spin of net), een bierkrat, noem maar op. Een transportfiets heeft bij aankoop al standaard een voordrager, maar ze zijn ook los bestelbaar en op een stads- of andere fiets te monteren.

Voor volwassenen, kinderen, verende voorvorken…
Er zijn voordragers voor fietsen voor volwassenen (met wielmaten 26-28 inch) en voor kinderfietsen (met wielmaten 20-24 inch). Eerstgenoemde kunnen uiteraard een hoger draaggewicht aan. Daarbij verschillen de afmetingen van het meestal vierkante oppervlak: veelal 30 bij 30 centimeter voor de gewone, grotere fiets en 20 bij 20 centimeter voor de kinderfiets. Er zijn ook extra brede voordragers. En er zijn voordragers speciaal gemaakt voor fietsen met een verende voorvork. Verder hebben veel modellen een ingebouwde, vaste haak voor de fietslamp. Kortom, er is voor elk persoon en elke fiets wel een voordrager op maat. Bovendien zijn ze in veel gevallen trapsgewijs dan wel traploos verstelbaar.

 

 

Tassen voor op de voordrager, bij het stuur
Vermeldenswaardig is ook het bestaan van fietstassen die speciaal gemaakt zijn voor op de voordrager. Zonder dat daarvoor een binder nodig is. Zo'n tas beschikt namelijk over een vaste, speciale band. Deze band past (schuift) strak om het rechtopstaande gedeelte van de voordrager heen. Bijvoorbeeld het merk Cortina heeft hiervoor een aantal leuke voordragertassen op de markt gebracht. Die collectie bestaat uit hippe tassen, die vaak tevens als rugtas of shopper dienst kunnen doen. Fietstas.com heeft natuurlijk óók deze producten op voorraad.

<< TerugStuurpen montageblokken (voor fietsstoeltjes, tevens windschermen)

We schreven het al aan het begin van dit artikel. Bij wat je kunt meenemen aan of bij het stuur van je fiets, hoort natuurlijk ook een fietsstoeltje. En in het verlengde daarvan een windscherm.

Zo’n voorzitje en een windscherm plaats je met een doordacht, stevig systeem. De precieze invulling daarvan verschilt per merk, maar in de regel komt het neer op het volgende.

Aan het frame of aan het stuur
Overigens zijn er meerdere voorzitjes die ook aan het frame bevestigd kunnen worden. Verloopt de montage echter over het stuur? Dan wordt meestal een vast(e) bevestigingsblok of beugel gebruikt. Deze is meestal passend te maken aan meerdere formaten stuurbuizen, van smal tot breed. Bovendien zijn er montageblokken voor afwijkende vormen zoals een Ahead-stuurpen, behorende bij een sportieve fiets.

Ook een montageblok voor aan een andere fiets
Zo’n montagebeugel/stuurpenadapter is vaak ook extra bij te bestellen; handig voor gebruik op een tweede fiets. Het vast plaatsen en aanschroeven van zo’n element kost in de regel eenmalig slechts zo’n 5-10 minuten.

Ontgrendelingsknop
Het stoeltje en/of het scherm is/zijn rechtstreeks te plaatsen in het blok of de beugel. Dat gebeurt meestal via een schuif- en kliksysteem, veelal gepaard met een ontgrendelingsknop. Bij meerdere systemen is de hellingshoek van het zitje aanpasbaar in meerdere standen, zoals via een beweegbare binnenring.

Handleidingen online
Er kunnen ook (licht) afwijkende mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een fietsstoeltje aan het stuur. Bij onze productbeschrijvingen lees je daarom altijd de precieze methode. Bovendien ontvang je er altijd een handleiding bij. Die stellen we vaak ook al online ter beschikking.

<< TerugHoe bevestig je een stuurhouder of adapter?

Hoewel er tal van stuurhouders zijn voor tal van soorten fietssturen en toepassingsmogelijkheden, valt er toch iets te zeggen over de gemene deler als het gaat om het bevestigen ervan.

De basis: vast aan het stuur
Ten eerste zal een stuurhouder (of beugel, of adapter) of het basiselement daarvan, VAST op, aan of bij het stuur bevestigd worden. Meestal aan de stuurpen. De basis van deze permanente montage is het plaatsen van de uitsparing om de stuurbuis heen, meestal in twee delen (halve manen) die je op elkaar zet. Om deze open ring passend te maken voor de diameter van de buis, wordt veel gewerkt met vulschijven.

Zekeringsdraad
Soms is er ook zekeringsdraad die je om de buis draait en vervolgens straktrekt en vastzet. Het aandraaien gebeurt traditioneel met schroeven, bouten en/of inbus. De adapter is meestal uitgerust met extra borging. Soms ook met een bevestigingspunt voor kabels.

 

 

Uitbreidingsmogelijkheden van de stuurhouder
Na deze initiële bevestiging is er niet alleen de mogelijkheid van het rechtstreeks plaatsen van een tas, mand of andere accessoire. Er zijn namelijk ook vaste uitbreidingsmogelijkheden van de stuurhouder. Denk aan het toevoegen van een multiclip, voor bijvoorbeeld een fietscomputer of verlichting. Of aan een verlenger of verbreder. Dit om nog meer mogelijkheden te verkrijgen om iets te vervoeren op je fiets; gekeken naar zowel de accessoire die je wilt meenemen als naar het type stuur.

<< Terug
Hoe bevestig je een voordrager?

Dat is afhankelijk van de voordrager, maar veel uitvoeringen bevestig je rondom het midden van het stuur én bij de stuur-as. Dit gebeurt meestal via een universele stuur- en asbevestiging.

Een voordrager op het frame
Er zijn ook voordragers die je bevestigt op het frame. Dit heeft als voordeel dat de voordrager niet meedraait met het stuur. Dat maakt het sturen nog lichter. Bovendien geeft dit nog wat méér stabiliteit.

Trapsgewijs verstelbaar
Overigens zijn veel van de voordragers trapsgewijs verstelbaar. Ook zijn ze er met een vaste haak, gemaakt voor het plaatsen van de fietslamp. Het montagemateriaal, zoals de bevestigingsbouten, draag- en overige steunen, wordt doorgaans gewoon meegeleverd.

<< Terug
Hoe bevestig je montageblokken voor een fietsstoeltje?

Adapters voor de montage van een fietsstoeltje vóórop zijn er voor plaatsing aan het frame of aan de stuurpen. Behalve voor de 'hoofdfiets' zijn deze fietsstoeltje adapters ook bruikbaar voor op een tweede fiets. Zo kun je het stoeltje makkelijk van fiets wisselen.

Ingebouwde beveiliging en zekering
Net als bij een gemiddelde stuurhouder of adapter voor het vervoeren van andere accessoires aan het stuur (fietsmand, fietstas, navigatiehouder, smartphonehouder) is ook hier de plaatsing permanent. Dus met gebruik van schroeven, bouten en/of inbus. Het bevestigen van een montageblok voor een fietsstoeltje gebeurt vanzelfsprekend met ingebouwde beveiligings- en zekeringsmethoden.

<< Terug
Hoe kun je iets vast monteren op je stuurpen?

Naast de flexibele aan- en losklikmogelijkheden van de diverse, genoemde stuurhouders en adapters, zijn er ook adapters voor een vaste bevestiging van een tas of mand aan het stuur. Neem bijvoorbeeld de Basil Permanent. Hoef je de tas of mand niet van de fiets af te nemen? Dan kun je dus ook kiezen voor een vast systeem. Je bevestigt de beugel om de stuurpen en schroeft een daarbij passende fietsmand er aan vast.

<< Terug
Wat zijn de mogelijkheden voor stuurbevestiging bij een verende voorvork?

Zoveel fietsen, zoveel sturen. En zoveel soorten stuurhouders. Meerdere kwaliteitsmerken die deze adapters fabriceren, hebben ook rekening gehouden met verende voorvorken.


 

Voordragers voor de verende voorvork
Zo is er de Basil Permanent, voor een bevestiging van de fietsmand met gebruik van de Basil Stuurpenhouder Permanent Systeem II. Deze is ook geschikt voor fietsen met een verende voorvork. Verder zijn er voordragers speciaal voor dit type fiets met meebewegende voorvork. Zoals de V-Brake van Steco (die eveneens past op een normale voorvork). Deze transportvoordrager is er voor alle voorvorken van 16 tot 28 inch. Nog een voorbeeld: de waterdichte voorvorktassen uit de bikepacking-serie van Ortlieb, met het Quick-Lock S adaptersysteem. Deze is geschikt voor zowel vorken mét schroefbevestigingen als zónder; zoals dus de verende voorvorken (mits de buizen de juiste diameter daarvoor hebben).

<< TerugSysteem uitgelicht: KLICKfix

KLICKfix (KF) is een autoriteit in het ontwikkelen van adapters en andere hulpmiddelen om uiteenlopende fietsaccessoires snel, praktisch, flexibel, veilig en efficiënt mee te nemen op de fiets. Voor elk type fiets, type stuur, stuurpen, maar ook voor aan de zadelpen en bagagedrager zijn er adaptermogelijkheden. Daarnaast maakt KF het gecombineerd plaatsen van tal van fietsaccessoires mogelijk. Denk aan fietstassen, fietsmanden, fietskratten, telefoonhouders, tablethouders, GoPro, navigatiehouders, fietscomputers, e-bike displays en (als gezegd) combinaties daarvan.

Breed arsenaal
KLICKfix maakt stuurhouders, adapterplaten, mini-adapters en bijbehorend op-maat-bevestigingsmateriaal zoals montagebeugels, stuurbeugels, multiclips en verlengstukken tot aan kleinere onderdelen als spacers, schroeven en nippels.

 

 

Combi met andere merken
Steeds meer merken van fietsaccessoires stemmen hun producten af op het gebruik van KLICKfix. Voorbeelden hiervan zijn ABUS, AGU, Basil en Cordo. Zij zorgen onder andere voor het fabriceren van voorbereidend KF-materiaal aan hun fietstassen en - manden. Daarmee zijn ook veel van hun producten voorbereid voor integratie met KLICKfix aan de fiets- en stuurhouderzijde.

<< Terug
Systeem uitgelicht: BasEasy

Het bevestigingssysteem BasEasy is vooral gemaakt voor het plaatsen van een mand of tas aan het stuur. Niet alleen afneembare Basil fietsmanden en fietstassen zijn hiervoor geschikt gemaakt, maar óók sommige andere, overigens veelal Duitse merken.

Basil Kliksysteem
Het BasEasy-systeem is een kliksysteem. Het bekendst is de toepassing voor aan het stuur. Fietsmanden met een vast gemonteerde BasEasy-plaat zijn: Basimply EC, Basimply EC Flower, Basimply II, Basimply Wicker, Basimply Rattan look, en andere huidige en eventueel toekomstige modellen. Hun geïntegreerde montageplaat past vervolgens in één van de verschillende soorten BasEasy stuurhouders.

Afwijkende stuurpendiameters
BasEasy heeft een stuurbochthouder, een stuurpenhouder Type I en een stuurpenhouder Type II. Beide zijn aanpasbaar aan het stuur en aan de diameter van de stuurpen, waarbij de laatste (Type II) ook in lengte verstelbaar is. Dat heeft onder andere als voordeel dat deze houder te gebruiken is in combinatie met een fietsstoeltje.

Aanvullende adapters
De Basil stuurhouders zijn met een paar schroeven aan de stuurpen te monteren. De tas of mand is er vervolgens zo in en uit te schuiven. Het systeem kent ook diverse adapters, zoals voor gebruik op de elektrische fiets en voor de combinatie met KLICKfix.

 

 

Het BasEasy-systeem II heeft onder meer een in lengte verstelbare stuurpenhouder, voor stuurpennen met diameter van 22 t/m 25,4 mm. Ook voor dikkere stuurpenbuizen is het systeem geschikt te maken, met behulp van RVS-bandjes. Doordat de stuurhouder in de lengte in meerdere standen verstelbaar is, is deze ook te gebruiken in combinatie met een kinderzitje.

Ook is er de Basil Permanent. Dit is géén kliksysteem, maar bedoeld voor een permanente bevestiging van de fietsmand; met gebruik van de Basil Stuurpenhouder Permanent Systeem II. Deze is ook geschikt voor (onder andere) fietsen met een verende voorvork.

<< Terug
Systeem uitgelicht: Atran Velo System (AVS)

Producten die gemaakt zijn voor het Atran Velo Systeem (AVS) zijn fietsmanden, fietstassen, fietskratten, meerdere accessoires en bijbehorende bagagedragers en adapters. Het systeem is gemaakt voor het modulair kunnen plaatsen en wisselen van de Atran manden, tassen en kratten, op onder andere de speciale Atran voordragers.

Ontgrendelen met één hand
Het AVS mechanisme is te vergrendelen én ontgrendelen met één hand. Sommige modellen fietstassen, zoals van Cortina, Conway en Victoria, zijn al standaard voorzien van de benodigde adapterplaat. Hiermee is plaatsing mogelijk op (onder andere) het stuur, mits de fiets beschikt over een AVS voordrager.

<< Terug
Systeem uitgelicht: Ortlieb stuurhouders

Ook Ortlieb – fabrikant van hoogwaardige fietsuitrusting waaronder fietstassen – heeft een eigen type stuurhouder. Daarop passen Ortlieb stuurtassen, stuurmanden en andere accessoires voor aan het stuur. Deze dienen wel een voorgemonteerde adapter te hebben. Ortlieb heeft stuurhouders voor diverse formaten stuurpennen, houders met en zonder slot, zelfs met reflectie, en ook stuurhouders speciaal voor e-bikes. Zie: Ortlieb onderdelen. Daarnaast heeft het A-merk mogelijkheden om de houder eveneens geschikt maken voor KLICKfix fietstassen en -manden.

Bar-Lock
Ortlieb heeft, voor vóórop bij het stuur, ook het Bar-Lock bevestigingssysteem. Dit bestaat uit een Bar-Lock adapter tegen het stuur (niet carbon sturen), waarna de tas stabiel vastgezet kan worden met twee koorden. De tas kan ook snel en gemakkelijk weer los.

<< Terug
Systeem uitgelicht: Thule Single Handlebar Mount-systeem

Thule hoort eveneens in het rijtje merken met efficiënte manieren om iets op de fiets vóórop bij het stuur te vervoeren. Zo heeft het Zweedse merk de gepatenteerde Tour Rack bagagedrager. Deze kan behalve achterop óók voorop de fiets. Daarop past dan de Thule fietstas, die met deze stabiele drager van een behoorlijk bruto gewicht kan en mag zijn, namelijk tot 10 kilo (en 11 kilo indien de drager achterop de fiets is geplaatst).

Mountainbikes en racefietsen
De drager past behalve op de gewone woon- en werkfiets ook op full suspension mountainbikes en op racefietsen. De Tour Rack is makkelijk te monteren, en ook makkelijk weer van de fiets af te halen, bijvoorbeeld om deze op een andere (e-)bike te plaatsen.

Voorbeeldtas
De diameters van de dragerbuizen zijn perfect afgestemd op de Thule fietstassen. Het Rack zelf is al voorzien van reflectie, en er is plek vrijgehouden voor lichtbevestiging (evenals reflectorbevestiging voor bij gebruik achterop). Een goed voorbeeld? Zie deze Thule tas.

Pack 'n Pedal Handlebar Mount
Om de ruimte aan het stuur ten volle te benutten, is er de Thule Pedal Handlebar Mount. Dit is een aluminium, licht én sterk systeem gebaseerd op vast- en losklikken. Dit stuurbevestigingssysteem met octrooi heeft een stijlvol en verstelbaar ontwerp. Na montage op het stuur zijn met de Handlebar Mount niet één, maar liefst twee bevestigingspunten beschikbaar: voor een Thule stuurtas en/of andere Thule accessoire. Een van de bevestigingspunten wijst naar voren, het andere naar de fietser.

Pack 'n Pedal Side Frames
Verder zijn er de Pack 'n Pedal Side Frames. Deze passen op de Tour Rack, als uitbreiding. De side frames vormen een tweede, lagere rail, zodat de fietstas lager op de fiets komt te zitten. Dit maakt het fietsen makkelijker, stabieler en veiliger. Zie ook: Thule onderdelen.

<< TerugSpeciale oplossingen

Er zijn daarnaast meerdere, opzichzelfstaande, soms best bijzondere oplossingen om iets te kunnen meenemen aan het stuur. Dat betreft bijvoorbeeld innovatieve soluties voor een gericht doeleind. Zoals de Mand-Mee van het merk Steco.

Mand-Mee

De Mand-Mee is de uitkomst om tóch een fietsmand te plaatsen als je géén voordrager hebt en evenmin een mand direct aan het stuur wilt. Deze accessoire is te gebruiken voor als het stuur een afwijkende vorm heeft. Het is ook ideaal voor als de mand om een andere reden niet helemaal lekker rechtstreeks aan het stuur hangt. Of voor als er aan het stuur al meerdere spullen zitten, zoals misschien wel een kinderzitje. De Mand-Mee is een universele mandhouder, niet alleen voor lichte, maar ook voor de zwaardere fietsmanden, gezien de standaard brede rugsteun.

Schuin en stabiel
Monteer dit product eenmalig vóórop, via een beugel op de stuurpen, en zet de houder vervolgens stevig vast in de gewenste stand. Daarna past de mand schuin en daarmee stabiel in de montagebeugel, zeker met de aanvulling van de bevestigingsriemen of -haken. Deze Steco accessoire biedt verder voldoende ruimte voor accessoires en kabels. Het is geschikt voor stuurpennen met een diameter van 25 mm, en optioneel ook voor stuurpennen met een diameter van 22 mm. Meer info? Ga naar de Steco Mand-Mee.

 

 

<< TerugKORTOM
Op deze pagina hebben we antwoorden gegeven op onder meer de volgende vragen. Samengevat en aanvullend nog het antwoord op de volgende vragen.

Hoe bevestig je een fietsmand aan het stuur?

Dat kan met haken, met beugels en met één van de meerdere merksoorten kliksystemen: via een stuurhouder of adapter. Je kunt kiezen uit systemen van merken als KLICKfix, Basil (BasEasy), Ortlieb (waaronder Bar-Lock) en Thule (Handlebar Mount).

Metalen fietsmand
Je kunt de mand ook plaatsen op een voordrager, al is een voordrager eerder geschikt voor het plaatsen van een fietskrat, een vormvaste fietstas of een speciale voordragertas. Een metalen fietsmand past eveneens vaak goed op een voordrager, op gelijke wijze als een fietsmand.

Daarnaast is er de al eerder vermelde Mand-Mee, van het merk Steco. Zie verder de uitgebreide informatie op deze pagina.

<< Terug
Hoe bevestig je een fietskrat aan het stuur?

Een fietskrat wordt eigenlijk altijd geplaatst op een voordrager. Deze kun je apart monteren op een stadsfiets, of de voordrager is al vanuit de fabriek geplaatst op de (transport)fiets.


Tiewraps of duurzame RVS bouten?

Het krat maak je vast met tiewraps. Meestal volstaan er al twee. Maar houd er wel rekening mee dat na verloop van tijd het kunststof van tiewraps zal uitharden. Ook zijn ze makkelijk door te knippen, met een nijptang bijvoorbeeld. Dit in tegenstelling tot de RVS bouten van deze fietskrat bevestigingsset van het merk Basil. Mits het krat open is aan de onderzijde kun je deze hiermee stevig en langdurig vastzetten, via drie roestvrijstalen beugeltjes.P.S. Gebruik géén touw of ijzerdraad.
Touw gaat onherroepelijk rekken en een ijzerdraadje roest snel door. Bovendien draai je zo’n ijzeren draadje snel door een kunststof fietskrat heen.

Houten fietskrat
Ook een houten fietskrat is geschikt voor de genoemde RVS bevestiging. Mits je even een gaatje boort in het bodemplankje. Kies je voor het plaatsen van de houten krat toch voor tiewraps? Dan heb je vanwege de meestal bredere planken wel langere tiewraps nodig.

Zie ook de info op onze andere website, Fietskrat.nl.

<< Terug
Hoe bevestig je een fietsstoeltje aan het stuur?

Een fietsstoeltje aan het stuur – een voorzitje derhalve – plaats je normaal gesproken altijd met een vast montageblok als basis. In dat blok past dan vaak ook het windscherm. Er zijn meerdere merken die een voorzitje-montageblok leveren. Het ene heeft wat méér combinatie- en verstelbare mogelijkheden dan het andere. Zie verder de uitgebreide informatie op deze pagina.

<< Terug
Hoe bevestig je een fietstas aan het stuur?

Het komt op deze uitlegpagina uitgebreid naar voren: er zijn vele mogelijkheden om een stuurtas te bevestigen. Afhankelijk van merk en model tas en afhankelijk van het soort fiets (wel/niet een elektrische) en het soort stuur. Het meest gebruikt is de stuurhouder, met vele opties, standen en vaak voorzien van een kliksysteem. De stuurtassen hebben hiervoor meestal al een voorgemonteerde adapterplaat. De verdere mogelijkheden zijn: met behulp van een stuurhouder én aanvullende specifieke adapters; met riempjes, gespen en/of klittenband (kleinere, lichtere tassen); of op een voordrager. Voor de laatste zijn er zelfs tassen die je met een speciale band over de rechtopstaande stang schuift.

 

 

<< Terug
Hoe bevestig je een smartphone aan het stuur?

Een smartphone plaatsen aan het stuur, biedt de mogelijkheid om veilig(er) te bellen en/of met de telefoon te navigeren. Hiermee doe je dat handsfree én met de smartphone in het zicht; tevens binnen bedienings-handbereik. Er zijn hiervoor veel mooie, handige, en uiteraard tevens waterbestendige bevestigingsmogelijkheden.

Smartphone stuurtasje
Veelgebruikt is een smartphone stuurtas(je). Met een transparant vak(je) waarin het toestel past. Zo’n smartphone tas is 1) vaak feitelijk een grotere stuurtas, met daarin ook een plek voor de mobiele telefoon. Er zijn 2) ook kleinere exemplaren waarin enkel de smartphone past, zonder verdere echte opbergruimte. Bovendien zijn er 3) praktische, stevige telefoonhouders voor op het stuur, die géén tasje zijn. Deze laatste zijn meestal in de gewenste stand draaibare, pure houders, met universele klemmogelijkheid. Ze zijn er van KLICKfix (in combinatie met bepaalde basisadapters), maar zeker ook van andere merken.

De vele opties hebben we hier verzameld.

 

 

<< TerugHoe bevestig je een navigatiehouder aan het stuur?

Hoe te navigeren op de fiets, met behulp van een accessoire aan het stuur? Sommige stuurfietstassen bieden bovenop ruimte voor een routekaart of smartphone. Dat zijn vaak de sportieve exemplaren. Het transparante vak waarin de papieren kaarthoes dan wel de iPad of tablet past, is vanzelfsprekend waterdicht.

Navigatiehouders
Daarnaast zijn er producten die speciaal, enkel en alleen gemaakt zijn voor het genoemde doeleind: navigeren op de fiets. Klik de telefoon, tablet of ouderwetse kaart in deze navigatiehouder en de route-app of geaccentueerde route is onderweg goed zichtbaar. Zo’n houder is aan het stuur te bevestigen met een simpel kliksysteem. Sommige houders zijn te bevestigen als onderdeel van het gerenommeerde KLICKfix-systeem. Bijvoorbeeld met de KLICKfix Quad-stuurhouder.

Draaibaar in de gewenste stand
De meeste telefoonhouders zijn zowel staand als liggend te gebruiken, en vaak ook überhaupt draaibaar in de gewenste stand. Ze zijn goed bedienbaar (de digitale variant), ook op de fiets. Soms zijn ze zelfs verbluffend eenvoudig én stabiel te plaatsen, simpelweg door klittenband.

De vele opties hebben we hier verzameld.

 

 

 VRAGEN?

Op zoek naar een gerichte oplossing voor het vervoeren van een fietsaccessoire aan het stuur? Vragen of verzoeken naar aanleiding van dit artikel? Of op zoek naar een specifiek product? We helpen je graag. De specialisten van Fietstas.com hebben alle benodigde ervaring en kennis om je snel van de juiste informatie te voorzien. Bovendien hebben we de beschreven producten voorradig in eigen magazijn.

Fietstas.com

 

<< Terug

 

Hoe vervoer je iets op of aan je (fiets)stuur?