Appen op de fiets verboden

  • Geplaatst op
Appen op de fiets verboden

Er geldt een verbod op appen tijdens het fietsen of e-bike per 1 juli 2019.

Als fietser of rijder van een e-bike weet je dat je niet moet appen onderweg. En al helemaal niet meer vanaf juli 2019. Dan gaat namelijk het wettelijk verbod in op appen tijdens het fietsen. Je riskeert er behalve een ongeluk voortaan ook een boete mee van 95 euro. Ook komt er een nieuwe campagne gericht op het verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets.

Mobiel elektrisch apparaat in ruime zin
Appen tijdens het autorijden is zoals bekend al langer verboden. Autorijden met een mobiele telefoon in de hand kost 240 euro. Vanaf 1 juli 2019 mag je überhaupt geen mobiele elektronisch apparaat meer vasthouden - die term is bewust ruimer gehouden dan de term 'mobiele telefoon'. Denk bij mobiele elektrische apparaten ook aan bijvoorbeeld een laptop, camera of toekomstige apparaten.

SMARTPHONEHOUDER E-BIKE KOPEN > NAAR SHOP

 

Reden voor het appverbod op fiets en e-bike per juli 2019
De reden voor het verbod op appen op de fiets (/elektrische fiets) is duidelijk: het leidt af, terwijl iedere verkeersdeelnemer zijn aandacht moet houden bij het verkeer. Voor de veiligheid van jezelf én van anderen. Appen is daarbij een van de meest risicovolle bezigheden tijdens het fietsen of in de auto, onder andere omdat de blik dan op de smartphone gericht is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld handsfree activiteiten zoals handsfree bellen, die eveneens vaak teveel afleiden).

Hoe dan ook: groter risico op ongeval
Het wetsvoorstel is afkomstig van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). "Fietsers die met hun telefoon bezig zijn lopen een groter risico op een ongeval. Zij zijn cognitief en visueel afgeleid", geeft ze op als één van de belangrijkste redenen. Ondanks dat er nog geen keiharde cijfers zijn die een groot aantal grote ongelukken door fietsende whatsappers staven, is het voor Van Nieuwenhuizen duidelijk: "Elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er één te veel."

Een snelle e-bike kentekenregistratie al goed voor 95 euro kwijt
Het verbod per 1 juli 2019 gaat ook in voor trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor. Het verbod op een mobiele telefoon vasthouden rijdend in de auto geldt al sinds 2002. De boete van 95 euro voor fietsers die appen, kan door de politie al worden opgelegd zonder staande te worden gehouden. Een registratie van het kenteken (van de e-bike) is voldoende. Verder geldt voor fietsers dat als zij appen, dit sneller opvalt dan bij bestuurders van een auto die zich aan hetzelfde schuldig maken.

Tip: smartphonehouder voor (elektrische) fiets
Appen onderweg op de fiets of elektrische fiets moet je dus zeker niet (meer) doen. Wil je bovendien zo veilig mogelijk kunnen navigeren, nadat je je route liefst vooraf al hebt ingesteld? Daarvoor is een houder voor de smartphone of andere navigatie op de fiets een veilige tip.

 

NAVIGATIEHOUDER E-BIKE KOPEN > NAAR SHOP