VAUDE producten sinds 2022 geheel klimaatneutraal

  • Geplaatst op
VAUDE producten sinds 2022 geheel klimaatneutraal

VAUDE in 2022: wereldwijd alle producten klimaatneutraal!

"We moeten handelen – voor ons klimaat, voor onze toekomst, voor onze kinderen!" Dat geldt voor eigenlijk elk bedrijf en elk persoon. VAUDE heeft die handschoen opgepakt: sinds 2022 komen wereldwijd alle producten van dit merk klimaatneutraal tot stand. 

 

In de wereldwijde supply chain van VAUDE zijn ambitieuze klimaatdoelen gesteld. Namelijk, omschakelen naar gerecyclede en organische materialen, CO2-besparingen behalen bij de productie, en onder meer de niet-vermijdbare emissies compenseren.

 

"De CO2-emissies moeten snel en drastisch omlaag", weet VAUDE, bij monde van Antje von Dewitz. Zij is CEO van VAUDE. "Anders kunnen we de 1,5 graaddoelstelling niet meer halen. Met dramatische gevolgen voor de mensheid en toekomstige generaties."

 

"Dit zou ons allemaal wakker moeten schudden"

Het is een alarmerende conclusie in het IPCC rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering. Von Dewitz: "Dit is een wake-up call. Het zou ons allemaal wakker moeten schudden. We moeten handelen, voor ons klimaat, voor onze toekomst, voor onze kinderen! De klimaatbescherming vereist de hoogste prioriteit, om onze planeet leefbaar te houden!". VAUDE meldt het, in het persbericht op zijn website, met duidelijke uitroeptekens achter de zinnen...

 

VAUDE zet zich al jaren actief in voor klimaatbescherming. Zo is het hoofdkantoor in Tettnang al sinds 2012 klimaatneutraal. En sinds 1 januari 2022 geldt, zoals gezegd, hetzelfde voor alle producten die VAUDE wereldwijd produceert. Vanzelfsprekend ging en gaat dit niet over een nacht ijs. Zo leggen het Zuid-Duitse bedrijf en zijn leveranciers alle emissies uit de supply chain vast. Deze wetenschappelijk onderbouwde data vormen de basis voor verdere handelingen. Hiermee verkleint VAUDE voortdurend zijn ecologische voetafdruk. Ook levert het een meetbare bijdrage aan het terugdringen van klimaatverandering. Zoals vermeld voldoet VAUDE daarbij óók aan de 1,5-graaddoelstelling.

 

Verder zorgt VAUDE voor compensatie voor alle (nog) niet te vermijden CO2-emissies. Dit doet de onderneming voor fietsuitrusting via een myclimate Gold Standard klimaatbeschermingsproject in Vietnam. Daarbij winnen kleine boeren biogas uit organisch afval. Kort gezegd werkt dit als volgt: hetzelfde aandeel dat het bedrijf nog uitstoot, bespaart het op andere plekken. Von Dewitz: "Momenteel werken we nog op twee sporen: we reduceren zoveel mogelijk én compenseren tegelijkertijd. En we blijven drastisch reduceren, zodat we steeds minder hoeven te compenseren."

 

 

VAUDE en de fabricage van materialen

 

VAUDE klimaatneutraal

 

De emissies ontstaan bij VAUDE met name bij de fabricage van de materialen. Functionele outdoorproducten bestaan namelijk voornamelijk uit synthetische vezels, en de productie daarvan veroorzaakt een hoog energieverbruik. Daarom heeft het bedrijf deze twee doelen geformuleerd:

 

1) Tegen 2024 moet 90% van de producten voornamelijk uit gerecyclede of organische materialen bestaan. Dit bespaart dus op fossiele hulpbronnen en CO2-emissie – globaal genomen gaat het om een besparing van 50%. In de kledingcollectie voor 2022 is dit voor de helft van de producten al bereikt.  

 

 

 

2) Tegen 2030 moet er een besparing te zien zijn van 50% van de emissies van de supply chain; vooral bij de materiaalproducenten. Daarvoor is ook een energieomslag in de productielanden dringend nodig. VAUDE werkt er hard aan om zijn wereldwijde productiepartners hierbij te ondersteunen.

 

Klimaatbescherming van VAUDE door de jaren heen

  • 2008: VAUDE voert de Europese EMAS-certificering voor zijn milieumanagement in. Het begint met het registreren én verminderen van de emissies en het verbruik op het Duitse hoofdkantoor.

  • 2009: start met 100% groene stroom op het hoofdkantoor in Tettnang. Dit gebeurt onder meer via zelf opgewekte zonne-energie. 

  • 2012: het hoofdkantoor en alle daar geproduceerde producten zijn vanaf dat jaar klimaatneutraal. 

  • 2019: VAUDE besluit om wereldwijd klimaatneutraal te worden en zijn bijdrage aan de 1,5 graaddoelstelling te leveren.

  • 2021: vanaf dat jaar transporteert en verzendt VAUDE al zijn producten klimaatneutraal.

  • 2022: 50% van de collectie is van materialen met een lagere CO2-voetafdruk (gerecycled of organisch).

  • 2022: VAUDE is met alle producten wereldwijd klimaatneutraal!

 

BEKIJK HET VAUDE AANBOD OP FIETSTAS.COM