5 handige fietstips voor de zomer

5 handige fietstips voor de zomer

21 juni begint de zomer en dat betekent: lekker fietsen! Met deze fietstips bent u optimaal voorbereid op een sportieve zomer.

U heeft het vast al gemerkt: de zomer is begonnen. Voor veel mensen is de zomer het ideale seizoen voor het maken van een fietstochtje. Alleen of gezellig samen met het gezin genieten van het mooie weer en de buitenlucht. Fietsen in de zomer is heerlijk, maar er zijn ook een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. In dit artikel vindt u enkele handige tips waarmee u de komende tijd goed voorbereid op de fiets stapt.

 

Check de staat van uw fiets
Voordat u in de zomer de nodige fietskilometers gaat maken, is het raadzaam uw fiets goed te controleren. Eventuele mankementen kunt u immers beter thuis ontdekken dan onderweg. Heeft u geen zin of tijd om zelf uw fiets na te lopen? Sommige fietshandelaren en fietsenmakers bieden een zogenaamde fietscheck aan. Een fietscheck is een soort APK voor uw fiets, waarbij eventuele gebreken in kaart worden gebracht en worden verholpen. Zo weet u zeker dat uw tweewieler klaar is voor intensief gebruik. Eventueel zou u standaard een bandenplakset of setje fietsgereedschap mee kunnen nemen als u gaat fietsen, mocht er onderweg toch wat gebeuren.

 

Bescherm uzelf tegen de zon
Deze tip is nogal voor de hand liggend, maar toch belangrijk om te noemen. Als u tijdens de zomermaanden op de fiets stapt, smeer uzelf dan altijd goed in met zonnebrandcrème. In de zomer wint de zon namelijk aan kracht waardoor u sneller verbrandt. Vooral tussen 12 en 3 uur ’s middags kan de zon verraderlijk fel zijn. Goed insmeren is dus essentieel als u gaat fietsen. Kies voor een waterproof zonnebrandcrème met hoge factor. Stop eventueel onderweg een keer om een nieuwe laag op te smeren. Wilt u uw hoofd en gezicht extra beschermen? Het dragen van een pet of helm biedt dan uitkomst. 

 

Drink en eet voldoende
Het warme weer zorgt er ook voor dat u meer vocht verliest. Neem dus als u gaat fietsen altijd voldoende water mee of zorg ervoor dat u tussendoor uw watervoorraad aan kunt vullen. Zo houdt u de vochtbalans van uw lichaam op peil. Als u een wat langere fietstocht gaat maken is het verstandig om ook een gezonde snack mee te nemen. Luister tijdens het fietsen altijd goed naar de signalen van uw lichaam. Voelt u zich slapjes of duizelig? Stap dan af en neem even de tijd om wat te drinken en bij te komen, voordat u uw tocht vervolgt.

 

onderweg op de fiets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handige spullen om bij u te hebben
Behalve eten, drinken en zonnebrandcrème zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om bij u te hebben op de fiets. Denk hierbij aan een EHBO-setje, een zonnebril of wat extra kleding. Ook belangrijke items als een portemonnee of mobiele telefoon zijn handig om mee te nemen. Geen idee hoe u deze spullen op de fiets vervoert? Speciaal voor kleine spulletjes is er de stuur- of frametas. Het voordeel van dit type tassen is dat u uw spullen tijdens het fietsen altijd bij de hand heeft.

 

Plan uw route
Heeft u zin om een stuk te gaan fietsen maar weet u niet waar naartoe? Tegenwoordig kunt u online allerlei leuke fietsroutes downloaden voor op de smartphone. Sommige routes zijn gratis, voor andere betaalt u een kleine vergoeding. Ook in de app store van uw mobiele telefoon vindt u talloze apps met fietsroutes. Zo zit u nooit om inspiratie verlegen en kunt u steeds een nieuw stukje Nederland ontdekken. Een smartphone is heel makkelijk op de fiets mee te nemen in een daarvoor bestemde smartphone houder.

 

fietsen met uw hond