Fietstas e-bike (elektrische fiets)

Fietstas e-bike (elektrische fiets)

Een veelgehoorde vraag: welke fietstas past er op een elektrische fiets? Fietstassen voor e-bikes zijn er bijna net zoveel als fietstassen voor gewone fietsen. Let echter op enkele aandachtspunten.

Fietstas.com vertelt u op deze infopagina waarop u moet letten bij het kopen van een enkele fietstas, dubbele fietstas of andere tas speciaal voor op de elektrische fiets.

Een e-bike beschikt over een accu. En met name die eigenschap is soms bepalend of een fietstas wel of niet geschikt is voor de betreffende elektrische fiets. De meeste fietstassen, eveneens de enkele en dubbele voor achterop de bagagedrager, passen ook gewoon op een e-bike. Maar houd met name bij de enkele fietstas / pakaftas wel rekening met de ruimte tussen de accu en de drager.

Accu onder de bagagedrager - speciale e-bike fietstas nodig?
Allereerst: bevindt de accu zich ergens anders dan bij de bagagedrager? Dan zal er überhaupt géén probleem zijn voor het plaatsen van een enkele of dubbele fietstas achterop. Zit de accu direct onder de bagagedrager, zoals in de meeste gevallen? Lees dan verder.

Enkele fietstas voor e-bike | welke enkele tas past op de elektrische fiets?
Een enkele fietstas is meestal een pakaftas, met haaksysteem. Let in dit geval op de dikte van de ophanghaken. Deze haken moeten immers passen tussen de drager en de batterij daar vlak onder. De ruimte tussen de accu en de dragerbuis moet voldoende zijn om 1) de haken te laten passen en 2) met deze haken de ‘draai’ te kunnen maken bij het erop plaatsen en het eraf nemen van de tas.

Zie deze afbeeldingen. Als eerste tonen we wat we precies bedoelen met de ruimte tussen de drager en de buis.


Past de fietstas op de e-bike?

 

De eerste van onderstaande drie afbeeldingen laat zien dat er ruimte genoeg is om de haken goed om de dragerbuis te laten klemmen. Is deze ruimte 10 millimeter, dan zal nagenoeg elke enkele fietstas met klemhaken prima passen. In het tweede voorbeeld is deze ruimte aanzienlijk minder en zit de accu overduidelijk te dicht op de buis. En in het derde geval is het typisch nét wel, nét niet...

Fietstas op elektrische fiets

 

Meet dus vóór aankoop: hoeveel millimeter ruimte is er tussen accu en drager van uw elektrische fiets?


Dubbele fietstas voor e-bike | haast elke dubbele tas past op de elektrische fiets!
Zit de accu onder de bagagedrager en wilt u een dubbele fietstas plaatsen op uw elektrische fiets? Dan is dat hoogstwaarschijnlijk geen probleem. Bij de bevestiging is er normaliter géén sprake van haken. De bandjes, het klittenband of (andersoortige) riempjes passen normaal gesproken prima tussen de accu en de drager, of anders wel op een andere plek op de bagagedrager. Ook als het montagesysteem van de tas bijvoorbeeld een extra klemhaak heeft voor aanvullende stabiliteit, dan zit de accu hierbij normaal gesproken niet in de weg. En wat betreft een eventueel slotje van de batterij of het aansluitpunt voor het opladen: de dubbele tas hindert hierbij niet - of een deel ervan kan indien nodig makkelijk even iets opzij - dus u kunt er altijd gemakkelijk bij.

Voorbeelden dubbele fietstassen op E-bikes


Brugmaat
Bovendien is de brugmaat (het verbindende gedeelte tussen beide helften: het linker- en het rechtergedeelte) van de dubbele tas altijd wel breed genoeg ten opzichte van de drager. Ofwel: beide tashelften zullen ook op een e-bike goed naar beneden hangen, zonder opzij te gaan staan. Let natuurlijk wel op uitzonderingen in het algemeen, al komen extra brede dragers eerder voor bij de gewone (transport)fiets. Fietstas.com vermeldt in elk geval bij de productomschrijving van elke dubbele tas ook de brugmaat ervan.


Een stuurtas, zijtas, andere voortas, frametas of zadeltas kan óók op de elektrische fiets

Voor de volledigheid: een stuurtas, andere voortas / zijtas, zadeltas of frametas is ook altijd nog een probleemloze mogelijkheid voor op de elektrische fiets. Deze soorten fietstassen ondervinden immers geen hinder van een accu die zich vlak onder de bagagedrager bevindt.

 


 

Fietstas voor elektrische fiets van Sparta, Batavus, Giant, Gazelle of andere e-bike
Zoekt u een enkele of dubbele fietstas voor op een e-bike van Sparta, Batavus, Giant, Gazelle of ander bekend merk elektrische fiets? Voor al deze merken geldt hetzelfde als hierboven beschreven. Het gaat om e-bike tassen van bekende fietstas-merken als AGU, Basil, Beck, De Poort, New Looxs, Willex, Cordo en Thule.


Welke tas past op welke e-bike?

“Hoe weet ik welke fietstas past op welke elektrische fiets?” Voor een eenduidig antwoord op deze vraag zijn er té veel verschillende soorten e-bikes op de markt. Samenvattend kunnen we dus echter stellen dat er in principe géén onderscheid is tussen 'normale' fietstassen en e-bike fietstassen, anders dan – mogelijk – enkele eigenschappen rondom de bevestiging bij de enkele pakaftassen.


E-bike tassen: uitgebreide keus
Fietstas.com heeft een groot aanbod aan e-bike fietstassen. Net als de rest van het assortiment gaat het onder meer om waterdichte fietstassen, fietstassen voor heren en dames, boodschappen fietstassen, sportieve, trendy en vele andere soorten fietstassen, vaak evengoed voor de elektrische fiets.

 

Een fietstas voor de elektrische fiets vindt u op Fietstas.com.


Fietstas.com - e-bike fietstassen

 

Volledigheidshalve: met een elektrische fiets of e-bike bedoelen we op deze pagina hetzelfde. Namelijk, een fiets aangestuurd door een elektrische motor. U kunt er ook nog steeds gewoon mee fietsen, zonder gebruik te maken van het elektrische hulpmiddel. Zet u de e-bike echter ‘aan’, dan ondersteunt het motortje de trap- en of rotatiebewegingen.