Wat maakt Thule en Ortlieb fietstassen zo goed?

Wat maakt Thule en Ortlieb fietstassen zo goed?

Hebt u oog voor detail? Valt u voor de charme en voordelen van een uitmuntende fietstas? Dan komt al gauw een fietstas of stuurtas van Thule of Ortlieb in beeld. Over het waarom, leest u hier.

Fietstassen in het allerhoogste segment zijn doorgaans gemaakt door Thule of Ortlieb. Zo heeft Thule, van origine Zweeds, een passievolle missie. Namelijk: ‘Actieve gezinnen en enthousiaste buitenmensen helpen bij het veilig, gemakkelijk en in stijl vervoeren van alles wat hen dierbaar is.’

Thule Pack ’n Pedal Tote | Ortlieb fietstas Ultimate | Back Roller | Plus en Classic
Wat precies maakt een fietstas of stuurtas van Ortlieb of Thule zo goed? Waarom fabriceren zij fietstassen die uitstijgen boven de gemiddelde kwaliteit? Denk aan fietstassen voor city-biking of bike touring zoals de stuurtas Ortlieb Ultimate6 S Plus en Classic of achtertas Ortlieb Back Roller City. Of aan de Thule-fietstas / draagtas Pack 'n Pedal Tote.

Het antwoord zit ‘m in meerdere factoren.

Waterbestendige fietstassen
Beide fietstas-merken hechten enorm veel waarde aan het veilig op de fiets kunnen vervoeren van spullen. Dit zit ‘m bijvoorbeeld in de balans voor tas, fiets en uzelf in het verkeer. De bevestigingsmethode speelt dan een rol (zie verderop in deze blog). Maar ook uw eigendommen zelf moeten beschermd worden. En dan komt het voor een belangrijk deel aan op de waterbestendigheid.

Ortlieb-fietstas met waterproof-garantie
Zo geeft Ortlieb in veel gevallen een Waterproof-garantie en maakt het gebruik van cordura-weefsel. Ortlieb fietstassen zijn vaak ook voorzien van een rolsluiting. Fietstassen van Thule hebben eveneens een rolsluiting, waarmee de tas hermetisch is af te sluiten. De rolsluitingen van Thule zijn extra prettig in gebruik, doordat twee verharde kapjes het oprollen sneller en eenvoudiger maken.

Gelaste naden
Ook geeft Thule standaard de IP-waarde aan. Dit betreft de betreffende, hoge meetwaarde als het gaat om ‘stofvrij’ en ‘waterdicht’. Zie bijvoorbeeld deze dubbele fietstas Thule Shield Pannier (verkrijgbaar in meerdere kleuren en maten). Daarnaast hebben Thule-tassen gelaste naden (!).  

Kwaliteit van materiaal Thule fietstassen
Of het nou een Ortlieb-fietstas betreft of een Thule-fietstas, beide gebruiken haast onverslijtbaar materiaal. Zoals deze Pack 'n Pedal Commuter Pannier: gemaakt van TPU-gecoat nylon met een hoge sterktegraad. Bij Thule is ‘PVC-vrij’ overigens de standaard en ook Ortlieb heeft aandacht voor het milieu hoog in het vaandel. Bovendien zijn beide merken zeer secuur op de afwerking.Functionaliteiten fietstassen
Een fietstas die kwaliteit ademt, is behalve robuust extra efficiënt in gebruik. Het kan gaan om bijvoorbeeld geordende binnenvakken en comfortabele draagopties voor als u de tas van de fiets neemt. Of, zoals bij Thule het geval is, het vastklikken met één gesp in plaats van twee. Andere voorbeelden zijn een transparant dekselvak en specifieke opbergplekken voor smartphone, laptop of landkaart. Of zoals bij Thule, een compressieriem voor extra stevigheid voor onder andere uw precaire spullen.


Verlichting en veiligheid

Beide merken produceren hun fietstassen ook met veel oog voor veiligheid en (uw) zichtbaarheid. Zo heeft de stuurtas van Thule een bevestigingspunt voor de verlichting en hebben veel fietstassen aparte lusjes voor een ledlampje. Veel aandacht is er ook voor reflectie: vaak zijn de reflectoren groot of in elk geval opvallend aan meerdere zijden van de fietstas. Een voorbeeld van een slimmigheid van Thule zijn ook de doorschijnende buitenvakken, specifiek voor uw fietsverlichting.

Bevestiging fietstas Ortlieb en fietstas Thule
Veiligheid zit ‘m óók in de bevestigingsmethode. Een fietstas van Ortlieb of Thule zit trilvrij vast. Ortlieb maakt gebruik van het zogeheten Quick-Lock2.1-systeem. Hiermee kunt u de tas snel en eenvoudig aan de fiets hangen of eraf halen. Thule heeft een verstelbaar clipsysteem, waarmee hetzelfde effect wordt bereikt, plus een lagere magneetbevestiging voor extra balans. Ook zijn de bevestigingshaken bij veel Thule-fietstassen in te klappen, voor wanneer u de tas als pakaftas gebruikt. De haken zitten bij het dragen dan niet in de weg.

Indruk en imago topsegment stuurtas/fietstas
Tot slot: de hoge kwaliteit van Ortlieb fietstassen en Thule fietstassen zijn behalve merkbaar en voelbaar óók zichtbaar. De robuustheid, kleuren, het hoogwaardig materiaal en aandacht voor details stralen van de Ortlieb en Thule fietstassen af.