Smartphone tasjes voor handsfree bellen

  • Geplaatst op
Smartphone tasjes voor handsfree bellen

Voorkom een boete voor niet-handsfree bellen op de fiets. Koop een telefoonhouder / fietstasje.

In 2022 zijn er ruim 53.000 bekeuringen geweest voor niet-handsfree bellen op de fiets. Dat is 16 procent méér dan in 2021, zo maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid op 23 februari bekend. Voor de fietsers in kwestie is het zonde dat zij geen gebruik hebben gemaakt van een veilige smartphone houder/-tasje. Dat had hen een boete kunnen besparen van maar liefst 140 euro.

 

Op de fiets – of elektrische fiets – is het verboden om onderweg een smartphone vast te houden. Ook de telefoon klemmen tussen oor en schouder, is verboden. Hetzelfde geldt voor een ander elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem of muziekspeler. Al rijdend handsfree bellen of muziek luisteren mag wél. Deze wettelijke regel is te vinden op de site van de Rijksoverheid. De telefoon of ander elektrisch apparaat vasthouden en gebruiken terwijl je op de fiets stilstaat, is eveneens toegestaan.

 

Hoe handsfree bellen

Handsfree bellen of muziek luisteren rijdend op de fiets, kan uiteraard door oordopjes te gebruiken. Daarbij mag je bijvoorbeeld de knopjes aan het snoer gebruiken voor de bediening van het apparaat. Voorwaarde is wel dat je het omgevingsgeluid nog kunt blijven horen. Hoe je dit doet? Denk aan het gebruik van één oordopje, en natuurlijk aan de mogelijkheid om het volume lager te zetten, zo geeft de overheid op haar officiële website aan. Een andere optie is het gebruikmaken van spraakbediening.

 

Regels voor het gebruik van een smartphonehouder voor op de fiets

Om legaal te bellen, navigeren of muziek te luisteren op de fiets of e-bike, is ook het gebruik van een smartphone houder een goed hulpmiddel. Het is toegestaan om de telefoon of het vergelijkbare apparaat onderweg te gebruiken als deze zich in de houder bevindt. De Rijksoverheid geeft zelf dit voorbeeld: het accepteren van een alternatieve route die het navigatiesysteem aangeeft.

Niet verwarren met MONO

Overigens wordt dit laatste niet gezien als MONO (‘met één ding tegelijk bezig zijn in het verkeer’). In andere woorden, als je mobiele telefoon in de houder zit terwijl je deze bedient, ben je handsfree en daarmee niet in overtreding, maar geheel veilig is dat niet. Dit staat ook te lezen op Komveiligthuis.nl: ook als je handsfree bent, kun je een boete krijgen als je alsnog het verkeer in gevaar brengt. Een concreet voorbeeld daarvan is door te appen – ook al zit de smartphone in de houder. Of denk aan gamen, filmpjes kijken of uitgebreid je social media checken tijdens je deelname aan het verkeer.



Boete voor niet-handsfree bellen op de fiets

Logischerwijs handhaaft de overheid door een boete op te leggen als je tijdens het fietsen (bijvoorbeeld) de smartphone vasthoudt. De hoogte van die boete is voor fietsers maar liefst € 140,- exclusief administratiekosten.

 

De oplossing voor bellen op de fiets zónder bekeuring: een telefoonhouder/-tasje

Zoals beschreven, is bellen op de fiets (en muziek luisteren, en navigeren) wettelijk toegestaan, zolang je het toestel maar in een houder hebt, zoals een smartphone houder. Er zijn vele oplossingen beschikbaar, van verschillende merken, veelal toegespitst op universeel gebruik. Een uitgebreide keuze aan telefoonhouders en smartphonehouders voor op de fiets is in deze shop te vinden.

Op die pagina staan zowel de houders als ook smartphone tassen. Een deel is louter een fietstas waarin ook ruimte is voor het opbergen van de telefoon. Een deel is een combi met telefoonhouder.

Soorten telefoonhouders

De typische smartphone houder is eenvoudig te bevestigen aan het stuur, en natuurlijk op stabiele wijze. Er zijn daarvoor meerdere bevestigingssystemen denkbaar, van klittenband tot sterk elastiek en schroefwerk. Vaak zijn de houders kantelbaar, zodat de telefoon in meerdere standen is te gebruiken; horizontaal en verticaal en/of tot 360 graden aan toe. Waterdichtheid is een andere logische eigenschap van veel telefoonhouders op de fiets.



Telefoonhouders van bekende merken

Veel bekende A-merken van fiets- en e-bike accessoires hebben hun eigen telefoonhouders ontwikkeld. Zoals AGU, KLICKfix en Thule.

Deze accessoires voor het veilig, handsfree bellen op de fiets zijn ook te vinden onder de noemers phonebag, phonepad en telefoonfietstas. Een deel van deze houders zijn eveneens te bestempelen als fietstas(je).


Denk aan stuurtasjes waarin ook nog ruimte is voor enkele andere meeneemspullen. Deze zijn dan voorzien van een transparant kijkvenster voor de smartphone. Deze is dan eenvoudig door het venster heen te bedienen.

Er zijn ook heel basic varianten van de smartphone houder, puur en alleen bestemd voor het stevig plaatsen van de telefoon aan het stuur, met goed bedieningsmogelijkheden. Daarnaast zijn er combinaties te koop, zoals een phonebag inclusief KLICKfix adapter.


Vorm, multifunctionele toepasbaarheden (zomaar een voorbeeld: een zijvakje voor de zonnebril): er is wat dat betreft van alles te koop. Van luxe tot verbluffend eenvoudig.

 

 

 

 




TELEFOONHOUDERS EN TELEFOONTASSEN VOOR DE FIETS